Tio klassiker 2017

enligt O kör en utmaning som går ut på att läsa tio klassiker skrivna innan 1950. Själv har jag en hel del gamla olästa titlar som värmer hyllorna.

Först hittade jag igen några gamla klassiska äventyr, Huckleberry Finn (Mark Twain, 1884), Skattkammarön (Robert Louis Stevenson, 1883) och Frankenstein; or, The Modern Prometheus (Mary Shelley, 1818). Den sista kanske inte riktigt räknas in i kategorin äventyr, utan är nog lite mer skräck, men gammal är den. Och klassisk.

Därefter fann jag två tegelstenar; den ena en samling romaner av H.G. Wells, och den andra självaste Dracula (1897) av Bram Stoker. Av Wells planerar jag att läsa The war of the Worlds (1898). Ingen av dessa har jag tidigare läst, men har däremot sett olika filmatiseringar. Båda är dessutom sådana tunga klassiker att ingen borde ha undgått vad de handlar om.

Vidare vill jag lyfta fram min favoritgenre – dystopi. En svensk författare, en ryss och en britt. Förmodligen en oslagbar kombination. Kallocain (Karin Boye, 1940), Vi (Jevgenij Zamjatin, 1921) och 1984 (George Orwell, 1949). Gemensamt för alla dessa titlar är att de behandlar det vi idag kallar för “storebrorssamhället”.

De sista två titlarna är från en annan till mig kär genre, nämligen fantasy. Under högstadietiden läste jag Sagan om ringen-trilogin under inflytande av filmerna som släpptes, och det var inte förrän långt senare jag fick veta att Bilbo – en hobbits äventyr (1937) fanns. Under samma era av mitt liv köpte jag även en samlingsvolym innehållande alla sju böckerna ur Narnia-serien av C.S. Lewis, men läste bara den första. Häxan och lejonet är skriven 1950, och blir därmed den yngsta boken av de på min Tio klassiker 2017-lista.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.