3

Filmcitat

Posted by Bina on 2011-08-22 in 2011 |

Från Morrhår och Ärtor med Gösta Ekman:

“Ska livet vara så här?”
“Blir väl vad man gör det till.”
“Ja, fråga inte mig, det här är mitt första liv alltså. Jag har ingen erfarenhet. I mitt nästa liv ska jag bli en möbel.”

För övrigt en väldigt sevärd film om man nu gillar lite äldre svenska komedier. Ja, -86 kanske inte är så gammalt för de flesta, men för mig som är född lite senare än andra är det länge sedan. Ju.

Tags:

3 Comments

 • Den har några riktigt roliga scener, synd bara att det är så enormt mycket dötid i den och så lågt tempo.
  Intressant förresten att du gillade den trots att du inte var född när den gjordes. Om jag skulle se en komedi från 70-talet skulle jag nog gäspa käkarna ur led. Humor har ganska kort “hållbarhet”, det som var jättekul på 80-talet känns inte alls lika kul idag (framför allt när det gäller svenska filmer).

  • Bina says:

   Jag tror inte att det är så många i min ålder som frivilligt ser på filmer som är äldre än de själva. Kan dessutom tänka mig att svenska filmer har samma stämpel på sig som böcker av svenska författare: tråkig. Men det är svårt att hitta guldkornen.

 • vladimir oravsky says:

  ”Filmcitater” valda av Bo Tao Michaëlis, är en trevlig i hårda pärmar bunden bok i fikformat som definitivt är värd sina 99 dkk. Man bläddrar i den i timmar och minns de scener och filmer boken citerar från. Och eftersom boken är inriktad mest på amerikansk och engelsk film så är också de flesta citaten på engelska. Sånt är bra. Mindre bra är att filmtitlar är oftast på danska men jag antar att i Danmark fungerar det problemfritt. Enstaka bilder från kända amerikanska, engelska och danska filmer förekommer och de är också välvalda och rätt placerade. Ett undantag är bilden från Howard Hawks Red River. Ingen av de två avbildade aktörerna är John Wayne. Den ene är Montgomery Clift i sin pregnanta debut som Matthew Garth, den andre Ivan Parry i rollen som Bunk Kenneally. På bokens pärm ser man en bild från en film som de flesta bokproducenter antagligen först skulle tänka på, nämligen Michael Curtizs Casablanca, om inte just den bilden. Casablanca är nämligen inte bara späckad med minnesvärda repliker utan härifrån härstammar även det oftast felciterade ”citatet”. Ilsa Lunds (Ingrid Bergman) berömda replik ”Play it Sam” citeras ofta som ”Play it again, Sam”. Det är troligen Woody Allen ansvarig för. Hans strålande teaterstycke ”Play It Again, Sam” med många referenser till Casablanca blev filmad av Herbert Ross som Play It Again, Sam.
  En bok som ”Filmcitater” är praktiskt taget omöjlig utan ett fylligt register. Nu finns det ett register i den men det upptar dessvärre varken filmtitlar, regissörsnamn eller rollnamn. Försök exempelvis hitta Woody Allens berömda replik från filmen Antz i myran Z 4195 förklädnad med hjälp av registret. ”No Way, José!” Men sånt kan man avhjälpa redan i andra utökade upplagan. Det föds nämligen fortfarande filmer med odödliga repliker även om det är glesare mellan dem nuförtiden.
  Och här är myrans replik. Jag hittade den under samlingsrubriken ”Life Stinks!” på sidan 88. ”You know, when you’re, when you’re the middle child in a family of five million, you don’t get any attention.”
  Vladimir Oravsky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.