8

Styrkor och svagheter

Posted by Bina on 2011-08-18 in 2011 |

Det är väl en av de viktigaste sakerna man bör veta om sina fiktiva personer. Att skriva om konflikter och protagonisten klarar sig undan oskadd varje gång är inte kul. Men trots det kan jag inte svara på frågan: “Vilka är karaktärernas svagheter?”

Varför? Förmodligen pga mitt sätt att tänka. Fråga mig istället vad karaktärerna skulle göra i en situation och svaret är glasklart. Om A möter fiende B på en tom gata skulle A frysa fast av chock för att sedan springa åt andra hållet. Om C mötte samma fiende B på samma gata skulle C inte fly utan istället prata, förmodligen slänga elaka kommentarer mot C. Redan här ser jag en klar skillnad mellan karaktärerna A och C.

Har andra samma problem som mig?

Hittade lite sheets när jag sökte runt på nätet för ett par dagar sedan. Tycker de verkar värda att prova. Eller bara att titta på för lite inspiration:

http://www.nanofimo.org/files/traits-list.pdf
http://www.nanofimo.org/files/character-prompts.pdf
http://www.nanofimo.org/files/questionnaire.pdf

Tags: , ,

8 Comments

 • Annelie says:

  Jag tycker att ditt exempel skulle gestalta egenskapen..
  Men jag tycker ofta att svagheter är lätta att hitta på, men ibland kan det ske eller rättare sagt nästan alltid när jag skriver ett manus sker en karaktärsutvecklig.. Så att karaktären växer.
  T.ex. i början flyr A från mobbarna, i slutet står A på sig och konfronterar dem.
  Ungefär så.

  Jag har ibland svårt att göra svagheterna inte så tydliga. För när man träffar människor i verkliga livet TALAR dem ju inte om sina svagheter utan jag anar dem bara. Förstår du vad jag menar?:)

  • Bina says:

   Jag kan inte heller “berätta” vad mina karaktärer har för svagheter. Om jag nån gång gör det är det så otydligt att de som läser ändå bara går förbi den detaljen utan att se den. Men jag tror att man gör det mest naturligt genom att inte förklara så mycket, fast då måste man också kunna gestalta 🙂

   Svårt det där…

 • Annelie says:

  Ja, det är jättesvårt. Samtidigt de böcker jag älskar mest är de där personerna visar sina sårbara sidor. Sånt kan jag identifiera mig med. För perfekta karaktärer irriterar jag mig ofta på 😛

 • Det där är intressant. Jag tror att många författare missar det där. När jag skriver ägnar jag dock nästan mer tid åt karaktärernas svagheter än styrkor just för att jag är så less på att alla verkar så felfria.

  Tack för länkarna, de var faktiskt otroligt intressanta! 🙂

 • Fia Filur says:

  Jag har precis samma problem som du. Att utforska en karaktärs personlighet är det roligaste jag vet, men jag har extremt svårt för att svara på specifika frågor såsom: Vilken är hennes favoritbok och vilken låt lyssnar hon på?
  Jag kan skriva flera sidor djupanalys och karaktärsutveckling för en person, men just de där frågorna … Jag tycker att de begränsar mig för en person har väl inte bara EN favoritbok och lyssnar på EN låt? Eller är det bara jag som har svårt för att välja och därför för över det på mina karaktärer?

  • Bina says:

   Innan jag bygger på mina historier brukar jag oftast skapa personerna. Sedan försöker jag para ihop dem och på det sätter växer mina intriger fram. Fantastiskt kul är det att skapa dem! 🙂

   Nej, jag har definitivt inte bara en favorit. Det där hänger ganska mycket på humöret. Omöjligt att säga bara en favoritfilm som exempel. Man kan kanske göra sin egen version av frågorna, bredda dem lite grann till att fråga “Vad gillar karaktären för slags musik när han/hon är ledsen/glad/irriterad?” osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.