2

Hur ska man skriva?

Posted by Bina on 2011-08-10 in 2011 |

Upptäcker att jag ofta har mina egna skrivregler. Ogillar väldigt mycket när folk påpekar att det inte går att börja en mening med och, men, så, att … Eller att det inte går att byta ut “och” med kommateringar. Jag tycker inte att det är fel.

Och sedan får man höra att “Jamen, det var så min svensklärare lärde mig på stenåldern”. Bara för att det är gamla regler innebär det inte att de gäller. Förr var bakterier påhittade.

Ta fram din favoritbok, bläddra lite fram och tillbaka. Jag lovar dig, du kommer hitta ett antal “skrivfel”, oavsett vad du tycker om det. Det du kan göra då är att läsa meningen/arna högt på författarens sätt och sedan på ditt eget. Vilket låter som att det har mest flyt? Tänk på att det kanske finns en undertext inbakad. Meningen kan skapa en effekt som inte går att få på ett “korrekt” sätt genom att tänja på gränserna. Det kan ge en helt annan känsla att skriva så. Jämför raderna nedan:

1. Sedan väntade jag och väntade.
2. Sedan väntade jag. Och väntade.

För mig känns den andra raden mycket längre trots att det är lika många ord, till och med samma ord i båda meningarna. Ibland skippar jag ord för att göra en liknande effekt:

1. De var långt borta.
2. Långt borta.

Jag experimenterar väldigt mycket när jag skriver och jag tror att jag har hittat min stil. En stil som fungerar till det mesta och som säger att det är jag som har skrivit det där.

Tags:

2 Comments

  • Intressant iakttagelse! Många saker kan skrivas på flera olika sätt utan att något av dem är fel. Man måste helt enkelt hitta det sätt att skriva som känns naturligt för en själv och som passar bra ihop med den övriga texten. Men det viktigaste av allt är att vara konsekvent! (Och att det inte blir helt fel, för då kommer alla bara att påpeka det, istället för att läsa vad man faktiskt skriver…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.