0

Lust

Posted by Bina on 2011-02-01 in 2011 |

När det gäller att skriva har jag mina upp- och nedgångar. Just nu har jag precis nått kulmen av en uppgång och känner hur kärran sakta börjar tippa nedåt. Det är dags att lägga manuset i byrålådan ett tag, låta det vila.

Jag avundas de författare som kan skriva bok efter bok och aldrig tyckas tröttna på det de gör. Kan de skriva så mycket kan väl jag också?

Nja…

Nu är det så att jag är inte författare på heltid. Det är min hobby. Jag gör det vid sidan av det jag egentligen sysslar med. På olika forum tycker jag att man ofta kan läsa om inspiration, varför den försvinner, varför den tappas bort. Jag ställer mig bakom de som säger att inspirationen aldrig försvinner. Vill man arbeta som författare kan det vara skadligt för en själv att säga “Nej, jag kan inte skriva idag. Inspirationen finns inte.”

Inspiration finns alltid! Förklara för mig hur du började ditt manus. Var kom tankarna ifrån? Gjorde du en tankekarta med en massa brainstorming? Utgick du från någonting litet som sedan utvecklades alltmedan du skrev? Detta är inspiration. Och den finns alltid. Punkt.

Det som däremot kan ta emot är lusten att skriva. Är du som jag och har kommit hem från en dag full med föreläsningar, anteckningsskrivande och lyssnande på onödigt skit? (Okej, allt är inte dåligt. Det är givande, men kanske urtrist.) Försök sätta mig vid datorn då. Har jag tur kanske jag producerar två-tre meningar som är läsbara, men ändå måste skrivas om i ett senare skede. Att få lusten att skriva är inte alltid lätt när man både pluggar och jobbar.

Vissa sätter upp en viss skrivtid att följa varje dag. “Från och med nu ska jag sitta här två timmar varje dag och bara koncentrera mig på mitt skrivande.” Det är fint när det funkar. Tyvärr är inte det rätt metod för mig. Skriva är svårt. När lusten tryter lägger jag ifrån mig manuset ett tag. Det kan variera från timmar till dagar till månader innan jag tar upp det igen.

Viktigt att komma ihåg (om du nu inte råkar vara en superrobot som klarar allt): Vi är alla människor. En professionell författare har säkert också sina upp- och nedgångar, men de kan ta upp skrivandet igen snabbare för de har inget annat de måste göra! Det är deras yrke, deras professionalitet. Som att en annan är tandläkare och en tredje är lärare.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.