0

Ang bombdådet och slakten i Norge

Posted by Bina on 2011-07-23 in 2011 |

Jag har sett många bloggar idag som skriver om det och jag känner mig som en av de sista i raden att också göra det. Att det är hemskt går inte att förneka. Och frågan som alla tänker: Hur fan är de skyldiga funtade?

I dagens lärarutbildning får vi läsa mycket psykologi och mycket om hur grupper fungerar, varför mobbing uppstår osv. Nu har jag inte den fantastiskt bra boken hemma, men jag lärde mig något väldigt viktigt nu i våras. Att människor gör såhär hänger ofta ihop med dehumanisering. Hur kan man annars skjuta ungdomar och sedan fortsätta skjuta dem när de ber för sina liv? Hur kan man ens döda en annan människa? Hur kan man bara se ned på andra och tycka att de borde dö?

När man dehumaniserar tar man bort värdet av en person. Denna person är inte längre en människa, utan en sak utan känsla, alltså känner inte saken vad man gör mot den. Man ger denna människa ett annat namn (ex fången eller försökspersonen) bara för att det inte ska kunna kopplas till dig själv.

Se på förintelsen. Människorna i lägret var judar och det namnet fick en negativ klang, dvs alla judar var dåliga, någonting som inte (längre) var en människa.

Så kom ihåg detta. Börja aldrig, aldrig, ALDRIG dehumanisera. Då är ni inte mycket bättre än en mördare eller en mobbare på din skola.

Det är förjävligt just nu för alla inblandade och anhöriga. Jag tänker på er och funderar fortfarande hur någon kan tillåta sig själv att göra detta.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.