0

Känner att jag måste ge mig in i debatten …

Posted by Bina on 2011-06-30 in 2011 |

… angående SN:s (Svenskt Näringsliv) förslag att sänka studiemedlen för studenter inom humaniora och konst. Lite funderingar från min sida:

1. SN vill ge mer pengar för utbildningar som anses vara nyttig just nu. Varför ska då inte mitt intresse för litteratur stå lika högt som en datanörds (ursäkta uttrycket) intresse för IT? Under 80- och 90-talet ansågs IT och datorer vara bland det största flum man kunde hålla på med. Säg det idag och folk skrattar åt dig.

2. Humaniora är inte känt för att ge hög lön efter utbildning. Ska alla stackars studenter tvingas betala tillbaka ännu mer för att de valde “fel” utbildning? Vem är det egentligen som bestämmer värdet på olika utbildningar? Kommer detta leda till att bara rika personer kan utbilda sig inom så kallade “flumkurser” eftersom det kommer kosta för mycket för en vanlig student (som har samma intresse för det)?

3. Vad hände med den fria viljan att studera på högskola/universitet i Sverige? Bör inte alla utbildningar ses som likvärdiga? Varför ska människor straffas för att de valt en utbildning som ligger närmare hjärtat? Nu menar jag inte att alla tycker om konst och litteratur, men de som gör det bör kunna ägna sig åt det om de vill. Min sambo studerar till ekonom och jag till lärare. Vi förstår inte varandras val av studier. Jag frågar honom ofta om varför han vill sitta och räkna budgetar och rita grafer, medan han frågar mig vad som är roligt med att passa barn. Svaret är enkelt. Jag gillar mitt val och han gillar sitt.

4. Varför allt detta tjat och prat om att utveckla läsplattor och att digitalisera litteratur om kultur inte har någon större betydelse? Visar inte det att exempelvis böcker är en stor del i människors liv? Vem vet, i framtiden kanske det finns appar som “Louvren-sightseeing” eller “Kika runt på Naturhistoriska”.

Vad biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni säger angående rapporten går att läsa kort om här.

Det finns få saker som upprör mig mer än när någon påstår att olika individer eller grupper har sämre värde än andra.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.