0

Det här med gestaltning

Posted by Bina on 2022-02-02 in 2022 |

Är det verkligen bäst att gestalta så mycket som möjligt?

Jag uppfattar det som att i författarwannabekretsar tjatas om “show, don’t tell” till en gräns att det knappt existerar beskrivningar. Har man beskrivit en händelse får man direkt kommentaren att man bör gestalta mera, medan en väldigt gestaltande text nästan bara får cred oavsett hur gestaltningen skett. Det kan vara dåligt skrivet, men så länge det är gestaltat är det “bra”.

Vad händer med en text om beskrivningarna helt försvinner?

Precis som med allting annat som har med skrivande att göra så gäller det att ha en balans. Gör man det bra kommer man undan med att göra “fel”. Det är frustrerande för en pragmatiker som jag att inte ha några klara regler för hur man ska gå till väga. Att skriva är ett hantverk, men det är inte som andra hantverk. Jag stickar och virkar väldigt mycket, gör jag fel med en maska syns det sedan i hela arbetet eller så kanske det till och med förstör alltihop. Men att skriva är mer komplicerat än så, det fattar ju jag också. Jag håller däremot inte med alla om att texten blir bättre om beskrivningarna försvinner till fördel för gestaltning.

Jag tycker det är jätteroligt att gestalta. Det är uppfriskande att få händelser och karaktärer mer levande, att skriva mellan raderna och inte “på näsan”. Samtidigt har jag sedan innan hittat mitt “språk”, dvs jag har mitt sätt att skriva som jag trivs med. Det innebär att det kommer beskrivningar emellanåt. Jag tycker själv det är skönt att vila ögonen från målande bilder. Ibland behöver man bara den där pausen, ibland vill man bara läsa utan att behöva tänka så fruktansvärt mycket. Då är beskrivningar bra. Om stycke efter stycke består av gestaltningar tappar då i alla fall jag intresset eftersom min hjärna även kräver det där “enkla”.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.