0

Det här med kapitelnamn

Posted by Bina on 2018-09-10 in 2018 |

Jag vet inte riktigt vad jag föredrar när det kommer till kapitelnamn. Det beror på historien, på hur en bok är skriven och på vilket sätt det utförs. Ibland passar det med bara långa stycken brödtext där varje “kapitel” markeras med att det börjar på en ny sida. Ibland är det bara en siffra längst upp innan texten börjar. Ibland är det en mening eller ett ord. Ibland en blandning av de två senare.

I mitt low fantasymanus hade jag vid det första utkastet en siffra för att markera vilket kapitel det var, samt ett namn som på något sätt skulle spegla händelserna som följde. I den här senaste versionen har jag backat tillbaka till att enbart ha siffror. Just i den här berättelsen passade det bättre så. Det bidrar till mystiken över att inte veta på förhand vad som ska hända.

I mitt paranormal/urban-manus hänger däremot namnen på kapitlen kvar, men det är också skriven på ett annat sätt än det förra manuset. Det bidrar mer till spänningen då det är ett rappare manus och jag har även valt att enbart fokusera på enskilda ord som ska tillföra någon slags känsla till vad det är man är på väg mot.

Jag skriver även på ytterligare ett manus, någon slags urbanriktning, där jag inte har några kapitel alls. Där har jag bara kört på blankrad mellan varje scen. Hittills tycker jag att det fungerar, men senare kanske jag delar upp det så att varje ny scen alltid börjar på nytt blad.

Anledningen till att jag kom att tänka på det här med kapitelnamn var för att jag på det senaste läst så många olika böcker där alla dessa skillnader har funnits, därav lade jag märke till fenomenet och kunde inte sluta tänka på det. Jag behövde analysera hur jag själv tycker och tänker kring det och vad som faktiskt är bäst. Just nu är jag av inställningen att det helt beror på det jag beskrev i början av inlägget. Hur boken är utformad är det som kapitelnamn (eller ej) bör matcha.

Nu återstår att se om andra tycker liknande i frågan…

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.