0

Sixten

Posted by Bina on 2018-07-16 in Stark, Ulf |

Titel: Sixten
Författare: Ulf Stark
Betyg: 6 av 10

Sixten bor ensam med pappa eftersom mamma träffat en ny och flyttat till Danmark. Sixtens pappa mår inte alls bra och hans välmående börjar gå ut över hemmet. För att pappa ska kunna laga tvättmaskinen igen måste han träffa en ny kvinna som gör honom lycklig, och Sixtens kompis Jonte vet hur de ska lyckas.

Jag visste ingenting om boken innan jag började läsa den och blev glatt överraskad. Trots att den är något daterad fyller den ett syfte. Budskapet är lite som efter regn kommer solsken. Sixten lever nästan som i misär eftersom pappan inte längre har förmågan att fixa saker hemma längre. Jag gissar att han går någonstans 4-6 klass (finns nämligen ingenting om hans ålder annat än att han går i skolan och att det blir sommarlov) och måste verkligen söka efter kläder att ha på sig en vanlig dag i skolan. Han badar med kläderna till skolavslutningen för att få dem rena och han skäms över att behöva ha skidkläder en dag.

Eftersom boken är tunn (endast 92 sidor) finns inte mycket utrymme för misstag och det kändes lite spretigt med Sixtens relation till Emma. Om historien varit mer koncentrerad hade den förmodligen haft ett tydligare djup.

Pappa cyklar en bit bakom Sixten. Så han ser inte tårarna som rinner nerför Sixtens kinder.

Sixten är vemodig att läsa. Mellan raderna finns så mycket osagt, men ändå en hel historia till.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.