0

Juluppdatering

Posted by Bina on 2017-12-30 in 2017 |

Min släkt vet verkligen vad böcker betyder för mig, särskilt nu när vi håller på att bygga bibliotek. Det fyller inte sig självt, trots att jag har högvis med ouppackade kartonger med böcker från lägenheten. Det har däremot fått sig en paus i byggandet pga ovälkommen fuktskada i annan del av huset som vi tvingades ta hand om (som dessutom äter pengar i och med att vi nu även behöver göra om ett badrum). Nog om detta.

2017 har kanske inte varit det bästa året sett till läsning och skrivande, men det har varit helt fantastiskt på andra sätt. Nedan följer lite bilder på titlarna jag fick som julklappar.

Den dystopiska Metro-serien (Metro 2033, Metro 2034 och Metro 2035) av Dmitrij Giuchovskij har jag varit så otroligt sugen på att läsa sedan mannen skaffade spelet till X-boxen. Spelet är baserat på den första boken, och om jag har förstått det rätt så är efterföljarna relativt fristående från den första delen. Kort handling: Kärnvapenkrig har gjort jordytan obeboelig och Moskvas befolkning har skapat sig mindre samhällen i tunnelbanesystemet. Varje station har sina egna lagar och tillvägagångssätt som anspelar på Rysslands kommunistiska, fascistiska och religiösa grupper.

Jag kör vidare på det dystopiska temat. Dmitrij Giuchovskij dyker upp även här med Future, i vilken människan har upptäckt botemedlet mot döden. Philip K. Dick gav 1968 ut Do Androids Dream of Electric Sheep? vilken filmen Blade Runner (1982) är löst baserad på. I Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale ägs kvinnor av männen i ett framtida fundamentalistiskt kristet USA. Boken finns både som film (1990) och teveserie (2017).

Nästa kategori: skräck. Jag verkligen älskar att John Ajvide Lindqvist har släppt ytterligare en antologi och jag hoppas att Våran hud, vårat blod, våra ben är lika bra (eller bättre) än Pappersväggar. Jag fann Färjan av Mats Strandberg underhållande och tror att Hemmet kan vara minst lika bra. Det verkar som om den hanterar övernaturliga krafter på ett boende för äldre och redan här sänder det kalla kårar nedför ryggraden…

När jag ändå är inne på skräcktemat går det inte att skippa Stephen Kings senaste Sleeping Beauties som han skrivit tillsammans med sin far Owen King. I denna roman leker de med tanken av vad som skulle hända om världens alla kvinnor försvann. De är inte fysiskt borta utan de sover, och om man väcker dem blir de otroligt vilda och våldsamma. Det finns dock en kvinna som inte verkar påverkad av detta och männen är inte helt överens över hur de ska hantera henne. Flickan från ingenstans av Justin Cronin har ett liknande tema med ett virus som ohämmat sprider sig. Jag vet egentligen ingenting mer om boken än att den jämförts med Kings Pestens tid. En gemensam grej de har är att båda är riktiga tegelstenar.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children av Ransom Riggs har jag varit väldigt nyfiken på ända sedan den först släpptes 2011. Jag tycker det har varit svårt att bilda sig en uppfattning om vad den egentligen handlar om så att läsa den är nog det enda alternativet jag har. Emmi Itäranta debuterade med Minnet av vatten tidigare i år. Den globala uppvärmningen har lett till krig om vatten och det finns bara ett fåtal som vet om var de kvarvarande källorna finns.

The Dark Forest ett science fiction-äventyr av den kinesiske författaren Cixin Liu. Så här efter jul inser jag att detta är den andra boken i en trilogi (Remembrance of Earth’s Past), så jag kommer inte läsa denna innan jag fått tag i den första, The Three-Body Problem. Hela trilogin verkar väldigt massiv och spännande, första boken har vunnit flera priser för bästa Sci Fi-roman.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.