0

Carmilla

Posted by Bina on 2016-12-16 in Le Fanu, Joseph Sheridan |

Titel: Carmilla
Författare: Joseph Sheridan Le Fanu
Betyg: 8,5 av 10

carmillaLaura lever avskilt med sin far och tjänstefolk i ett schloss (liknande slott, tysk term) och längtar efter umgänge. Under en kvällspromenad utanför schloss:et välter en hästdragen vagn framför ögonen på Laura. Vagnen reses och sällskapet i den far snabbt vidare, men lämnar Carmilla efter sig som erbjuds att vila upp sig och återfå styrkan innan de kan komma tillbaka för att hämta henne. Carmilla blir starkare, men en mystisk sjukdom drar samtidigt över samhällets yngre kvinnor. De blir svagare, blekare och får vanföreställningar om vilda djur och monster om nätterna.

För att vara en så gammal vampyrberättelse tycker jag ändå att Carmilla klarar av att leverera (till och med chockera). Den kom ut ett par decennier före Bram Stokers Dracula och är på så vis en av världens äldsta moderna vampyrhistorier.

Texten är väldigt engagerande och trollbindande, överöst med vackra, beskrivande ord som vid de allra mest oväntade tidpunkter vänder det harmoniska till någonting mer fasansfullt:

Now the truth is, I felt rather unaccountably towards the beautiful stranger. I did feel, as she said, “drawn towards her,” but there was also something of repulsion. In this ambiguous feeling, however, the sense of attraction immensely prevailed. She interested an won me; she was so beautiful and so indescribably engaging.

Och något kapitel senare:

I cannot call it a nightmare, for I was quite conscious of being asleep. But I was equally conscious of being in my room, and lying in bed, precisely as I actually was. I saw, or fancied I saw, the room and its furniture just as I had seen it last, except that it was very dark, and I saw something moving round the foot of the bed, which at first I could not accurately distinguish. But I soon saw that it was a sooty-black animal that resembled a monstrous cat. It appeared to me about four or five feet long for it measured fully the length of the hearthrug as it passed over it; and it continued to-ing and fro-ing with the lithe, sinister restlessness of a beast in a cage.

Carmilla är något som alla vampyrälskare borde läsa. Den är dessutom rätt kort, utgåvan jag läste är bara 93 sidor, och den behöver absolut inte vara längre. Det minus som boken får är den förlegade kvinnosynen, men om man tar det för när den är skriven (1871-1872) är Laura ändå en relativt stark och driven kvinnokaraktär, trots att hon inte gör så mycket mer än att vara berättaren. Hon är mer en betraktare, men hennes röst känns äkta. Att det dessutom anspelas på lesbisk kärlek känns dessutom väldigt progressivt.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.