0

Magikerna

Posted by Bina on 2016-11-30 in Grossman, Lev |

Titel: Magikerna (The Magicians)
Författare: Lev Grossman
Serie:  Magikerna (#1)
Betyg: 1 av 10

magikernaQuentin är ett underbarn. Han är smart och vet om det. Han umgås dessutom bara med andra begåvade ungdomar. När han ska på intervju för college visar det sig att intervjuaren är död, men Quentin får med sig mappen med hans rekommendationer. Han tänker att det inte kommer att skada att läsa vad andra skrivit om honom. När han öppnar mappen flyger en lapp iväg och lurar in honom i en buske. Han vandrar och vandrar tills det öppnar sig en ny värld för honom, en magisk värld, och stället heter Brakebills.

Och så fortsätter boken med beskrivningar av vad som händer Quentin. Det är sällan som man får vara med och uppleva vad som händer, och här kommer mitt största problem – det är en bok full av beskrivningar! Knappt någonting gestaltas. Jag kunde lika gärna ha läst en 437 sidor lång instruktionsbok över någonting sjukt mycket mer intressant. Fantasy är ändå min favoritgenre och jag hade verkligen längtat efter att få läsa den här.

Jag läser hundra sidor och tänker att “Nu, nu kommer boken igång!“, för att vända blad och upptäcka att den är lika seg igen.

Jag läser tvåhundra sidor och igen tänds ett hopp inom mig att “Nu, nu händer det!“, men samma sak igen.

Efter trehundra sidor har jag nästan gett upp hoppet, lägger ifrån mig boken under några dagar, fast känner att jag lika gärna kan fortsätta. Jag kommer att fatta det till slut.

När fyrahundra sidor har passerat läser jag bara för att bli klar.

Men det är inte det enda felet som boken har. Förutom att tempot är sinnessjukt lågt händer det ingenting, trådar lämnas vind för våg, karaktärernas utveckling är obefintlig (finns det ingenting annat att göra så sups det – svensk midsommar x100 varje dag i karaktärernas liv) och det är så himla synd om Quentin hela tiden! Trots att han är en skitstövel mot andra, trots att han är otrogen mot sin flickvän, trots att han faktiskt klarar av att använda magi bättre än de flesta andra handlar det bara om hur ledsen och besviken han är på att livet inte är någonting annat än vad det är. Det kan ju liksom alltid vara bättre.

Att ingenting är Grossmans egna tankar gör det inte bättre. Magikerna är fulla med referenser till annan fantasylitteratur och det mesta kretsar kring Tolkiens, Lewis och Rowlings världar. Det finns ingenting som är originellt. Jag känner inte igen mig i någon av karaktärerna, känner ingenting för dem överhuvudtaget. Världen känns inte trovärdig och magin förklaras aldrig mer än att man måste säga rätt saker i rätt ordning och knäcka knogarna åt rätt håll. Obegripligt.

Jag har ett jätteproblem med den här boken. Den lockade in mig med en baksidestext som lät bra, blurbs över hela pärmen som menade att den är så himla fantastisk. Bli inte lurade som jag att läsa denna – ni kommer bara känna besvikelse. Magikerna är ingen “triumf” eller en “oförglömlig läsupplevelse”. Den är heller ingen “hyllning” till ovan nämnda författare. Den är bara plagierad och tråkig.

(Om någon missade det; Jag kommer definitivt inte ödsla tid på nästa bok i serien!)

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.