0

Redigering – formuleringar som säger mer med mindre

Posted by Bina on 2017-01-04 in 2017 |

“Jag hade alltid tyckt om att vara i samma sällskap som honom” blev till “Jag hade alltid gillat hans sällskap”.

“Det gjorde mig nyfiken” blev till “Jag lutade mig fram”.

Det här är ett par exempel ur mitt väntar-på-testläsares-reaktioner-manus. Den här fasen är alltid så otroligt spännande. Enerverande. Fullkomligt jobbig. Härlig. Allt på samma gång. Vad är det egentligen jag kommer hitta och hur gör jag det bättre?

Hela grejen med att redigera handlar om att göra det enkla ännu enklare, samtidigt som det bör vara tydligare. På det sättet jag skriver, och för den målgrupp jag riktar in mig på, är det viktigt att vara kortfattad men även kärnfull. Gemensamt för alla författare (och blivande) är visserligen att varenda fras måste ha en betydelse, vartenda ord måste skapa mening.

Jag har alltid varit bra på att vara kortfattad. Kärnfull är en annan historia. Det är otroligt svårt att få till det där. Gestalta istället för att beskriva. Visa istället för att säga. Och balansen däremellan. När passar det med den vise mentorn som har svar på varenda fråga, och när gör det inte det? När är det dags att bryta handlingarna för ett längre samtal?

Det finns såklart inte ett tydligt svar på dessa frågor, men det är någonting som varje skrivande människa måste ha i beaktande hela tiden. Jag tror att det är där en bra historia börjar. Resten kommer av sig själv.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.