6

Veckans bokbloggsfråga x2!

Posted by Bina on 2016-10-06 in 2016 |

Veckans-bokbloggsfragaEftersom jag missade förra veckans bokbloggsfråga kör jag denna vecka 2-i-1. Jag börjar med förra veckans fråga:

Ska man styra barns läsning? Ska barnen få välja att läsa precis det de vill, eller ska man tvärtom jobba för att försöka få dem att läsa en viss sorts litteratur? Vad är viktigast, att barnens läslust bevaras, att barnen utmanas i sin läsning eller att barnen tar del av vissa välkända böcker beroende på sin ålder (klassiker, litteraturkanon). Och måste det ena verkligen utesluta det andra? Ska deras litteraturval skilja sig åt hemma och i skolan?

Förskolläraren i mig säger att läsandet ska vara lustfyllt och utgå efter barnens intressen, samtidigt som jag är medveten om att jag inte riktigt kommer göra detsamma med mina barn. Läslust är ju en sådan där väldigt klurig sak. Att kunna läsa är viktigt, dels för att kunna följa med i samhällsutvecklingen, men också för att ha mer frihet. Att alltid gå efter det barnen vill tror jag inte är särskilt bildande, så ordet “lagom” är nog att tillämpa i dessa frågor. Låt de gå till biblioteket och välja någonting som de verkligen vill läsa, men ta samtidigt hem annat mer utmanande som du som vuxen eventuellt känner att barnen skulle kunna intressera sig för (eller som du tycker är viktigt). Diskutera med barnen och låt dem bilda sina egna uppfattningar om vad som är viktigt eller inte. Detta är ju självklart beroende på ålder, men att prata med barn är alltid ett första steg, även så långt ned som 2-3-årsåldern. Det behöver ju inte vara invecklade samtal, utan ta det på deras nivå. Är barnen intresserade av ett ämne/genre så kommer de att fråga efter mer.

Och nu vidare till denna veckas fråga:

Vad föredrar du, att läsa realistiska böcker som du lätt kan känna igen dig i, att läsa realistiska böcker om svunna tider eller främmande miljöer att drömma dig bort i eller att läsa fantasy eller liknande böcker om andra världar, magi och övernaturliga fenomen?

Först och främst måste jag berömma den här frågan i att inte bunta ihop allting som har med främmande läsning att göra och kalla det för “att drömma sig bort”. Det är väldigt ofta jag läser om att fantasy, övernaturliga fenomen och skräck handlar just om detta eftersom “de inte är realistiska”. Min motfråga är då istället Vad är egentligen realistiskt? För att bunta ihop all litteratur i samma säck så är ju egentligen allting en verklighetsflykt och därmed orealistiskt. Det är någon som funderat och hittat på olika händelseförlopp som i följd skapar den där boken du håller i.

Och för att svara på frågan; de genrer jag föredrar ligger inom just skräck, fantasy och det övernaturliga, men jag läser annat också. Så fyrkantig är jag egentligen inte.

Tags:

6 Comments

 • Evelina says:

  För mig all form av läsning en typ av verklighetsflykt och jag läser gärna fantasy 🙂

 • Jag tyckte du fick med en väldigt intressant aspekt, vad som egentligen är realistiskt. Jag kan känna att när det jag läser känns orealistiskt, eller “borde” vara det, så kan det väcka många frågor och funderingar i mig som i sin tur kan appliceras i den “realistiska” världen. Det vart lite krångligt.. men det jag menar är att det är intressant att tänja på det hela lite.

  • Bina says:

   Vad som tolkas som realistiskt är egentligen upp till var och en, smaken är som baken lite grann… Jag tycker att det viktigaste när man läser någonting är att man har rätt “mind set”, dvs att man tar en deckare för vad den är, en fantasy för någonting annat, samt en chick lit med all dess innehåll och relaterar till vad som händer i förhållande till genren. Man kan fråga sig vad som är realistiskt och verklighetstroget i den här världen som jag just nu håller i min hand. För i ärlighetens namn anser jag att alla böcker är någon form av verklighetsflykt och att de är sin egen värld, oavsett om de utspelas i en avlägsen framtid, en påhittad värld eller är tänkt att vara i “vår” värld.

 • Boklysten says:

  Jag blandar ordentligt och det enda jag har riktigt svårt för är sci-fi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.