0

Kurragömma

Posted by Bina on 2016-07-04 in Dahlin, Petrus |

Titel: Kurragömma
Författare: Petrus Dahlin
Betyg: 8 av 10

kurragömmaDet som var tänkt att bli en familjeresa ändras drastiskt när Astrids mamma istället måste jobba. De kommer till den hyrda stugan i Spanien och Astrid lämnas genast ensam med mobil, pengar och lite mat. Det är nära till byn, men invånarna är inte vänligt inställda mot Astrid och senare misstänker hon att de överhuvudtaget inte vill ha med barn att göra. Det finns nämligen en sjö i närheten av Astrids stuga som har ett rykte om sig att dränka barn, och ju längre tid Astrid tillbringar ensam, desto mer övertygas hon om att det är någonting övernaturligt på gång.

Jag hade inga större förhoppningar av Kurragömma, men jag fastnade genast vid första meningen.

Vi är alla födda för att dö.

Därefter var jag hooked.

I en sådan här berättelse där ett barn av någon anledning måste vara ensamt fann jag det först svårt att acceptera hur Astrid kom att vara själv. Mamman verkar på det stora hela inte direkt orolig över att lämna sin trettonåring ensam i ett hus i ett land där hon knappt talar språket (det förklaras tydligt att de är svenskar som rest från Sverige), men hon är samtidigt inte helt övertygad om det. De försöker kontakta varandra varje dag, även om det går lite sådär med täckningen av mobilnätet. Fast det känns ändå tryggare när Ramiro, som hyr ut stugan, tar ett visst ansvar i att hålla efter Astrid. När man väl tagit sig igenom detta blir boken riktigt bra (och för att vara ärlig är det inte en sådan stor grej, egentligen).

Men jag vill påstå att detta i första hand inte är en bok om spöken och barn som vill dränka en. Det är framförallt en bok om sorg efter en närståendes död. Genom små glimtar här och där portioneras det ut om Astrids saknad efter pappan och hennes eget arbete för att ta sig vidare. Hon verkar i det närmaste suicidal och dränker nästan sig själv i sjön första gången hon simmar där.

Trots en stor hundrädsla gör hon sig ändå vän med en stor hund, Blanco, som jag ända till slutet är osäker på om han är verklig eller ett spöke. Barnen som hon sedan får kontakt med känns däremot overkliga från start och jag hade gärna sett att man vävde in dem smidigare. Att de senare återfanns i hennes drömmar och att hon hittade våta fotavtryck på verandan var däremot väldigt skrämmande.

Alltigenom älskade jag språket och den allvarliga tonen, och den var en alldeles perfekt längd. Kurragömma började och slutade precis där den borde. Mitt tioåriga jag önskar dessutom att så här läskiga böcker funnits när jag var barn, och det är min enda varning. Den är skrämmande kuslig.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.