0

George

Posted by Bina on 2016-06-30 in Gino, Alex |

Titel: George
Författare: Alex Gino
Betyg: 8 av 10

georgeGeorge vill helst av allt spela som spindeln Charlotte i den årliga skolpjäsen, men hon får inte eftersom alla andra ser en pojke där hon själv anser att hon är en flicka. Hon delar ofrivilligt med sig av sina hemligheter till bästa vännen Kelly som kommer med en lysande idé.

Det som från första början fick mig att fastna för boken var omslaget. Jag gillar det så himla mycket trots enkelheten. Det vita omslaget förstärker intrycket av att George bara vill bli sedd som den hon känner att hon är, och att hon själv halvt kikar fram ur O:et talar om hemligheter som hon inte vill avslöja.

“Tjejproblem?” frågade Scott med blicken fäst på teveskärmen där molnfiguren meddelade att nästa lopp skulle starta.
“Nej”, sa George. Så vad det ju inte. Men att vara tjej i hemlighet var ett jätteproblem.

Men det är inte enbart omslaget som gör en bra bok. Innehållet håller en mycket högre kvalité än vad jag förväntade mig. George tänker hela tiden på sig själv som “hon” och får hela tiden påminnelser utifrån om att hon på utsidan är en pojke. Texten är mycket lättläst, men innehåller ett nyanserat språk som även tilltalar mig som vuxen. Det är inte svårt att skilja karaktärerna åt, även om de bitvis har väldigt blåögda och naiva drag som känns lite out of place.

En av de bästa sakerna däremot är att problemet hela tiden finns där och påminner läsaren om hur jobbigt George har det. Det handlar om små kommentarer från mamman, brorsan Scott och Kelly, som alla minst en gång påpekar (i olika utföranden) att George inte är en tjej. Det är tungt och skapar ett hål i mig.

George klev på bussen och hasade ner längs mittgången med fötter som klibbade mot gummigolvet. Hon valde ett tomt säte en bit bak och hoppades att ingen skulle sätta sig bredvid henne. Hon kramade hårt om ryggsäcken och begravde huvudet i mörkret mellan ryggsäcken och bröstkorgen och kämpade för att hålla tårarna borta.

Det är en väldigt söt och oskyldig historia som förtjänar att läsas igen. Ett-två-tre-svisch!

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.