0

Kapitel och indelning av dem

Posted by Bina on 2011-03-18 in 2011 |

Just nu håller jag på att brottas med mina kapitel. Vad är egentligen ett kapitel? Varför finns de? Hur använder man dem?

Gah …

Jag ska försöka mig på en förklaring av mitt problem. Det gäller längden på kapitlen. När jag skriver händer det lätt att de skenar iväg och blir milslånga. De flesta landar på mellan 8000-10000 ord eller ca 12-15 A4-sidor (strl 12, times new roman, enkelt radavstånd).

Ibland läser jag böcker som är något sådär. Mindre bra alltså. Då önskar jag att alla kapitel är korta så jag snabbt kan avsluta boken. Men ibland får jag tag i en sådan bok som man verkligen inte vill släppa ifrån sig. De får gärna ha hur långa och många kapitel som helst, bara de inte tar slut.

Då är vi framme vid mitt dilemma. Jag tror på mitt manus. Stenhårt. Men (det finns alltid ett men), tycker andra som jag? De kanske tycker att det är en något sånär medelmåttig bok de har i sina händer.

Därför funderar jag nu på att något lämpligt sätt försöka dela upp dem. När jag för över tio år sedan började skriva hade jag en mental spärr vid ca 2 sidor. Senare utvidgades det till 4-5, vidare till 8 och nu ända upp till 15 sidor. Jag tycker själv ibland att det är för långt, men jag vill inte avsluta ett kapitel innan jag känner att det är färdigt. Det är en av de sämre effekterna av att mitt skrivande har utvecklats.

Varför mäta och räkna? När jag läser och råkar glutta på sidnumren vill jag få en ungefärlig känsla om hur mycket det är kvar på ett kapitel. Det kan antingen vara “Åhnej, nu är det inte långt kvar” eller “Puh, det finns tid för dem att lösa detta”. För mig fungerar det som en stressfaktor som har inverkan på läsupplevelsen.

Jag gillar när kapitlen är någorlunda lika långa, men med det menar jag inte att de behöver vara precis lika långa. Kan mycket väl skilja flera sidor. Trots att det finns en viss struktur i kapitlen vill man kunna bli överraskad ibland. Att ha en viss längd på kapitlen tycker jag är en viktig faktor när det gäller att välja en bok för att läsa.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.