0

Det här med tiden igen

Posted by Bina on 2016-05-08 in 2016 |

Samtidigt som jag funderade på förra inlägget löste jag även en annan grej med tiden. Från början hade jag skrivit manuset med tanke på att vartannat kapitel skulle utspela sig förr. Alltså typ tillbakablickar, och genom att sätta vartannat kapitel i nutid och vartannat i dåtid hade jag tanken av att det inte skulle vara förvirrande. Man visste alltid att formeln såg ut som:

Kapitel 1 – PoV (Point of View) karaktär A
Kapitel 2 – PoV förr
Kapitel 3 – Pov karaktär B
Kapitel 4 – PoV förr
Kapitel 5 – PoV karaktär A
Kapitel 6 – PoV förr
Kapitel 7 – PoV karaktär B
osv.

Det kanske ser rörigt ut när jag förklarar, men i ren text tyckte jag att det flöt på och fungerade riktigt bra. Jag hade dessutom en tanke bakom dessa tillbakablickar eftersom de i sig berättade en egen historia som förklarade det som händer i nutiden. Här är min enda referens till att tydligare förklara hur jag menar teveserien Lost (2004-2010), som använde denna formel flitigt. Man börjar i nutiden direkt efter att planet kraschat och allteftersom karaktärerna presenteras får man tillbakablickar om och om igen som förklarar deras handlanden.

Men jag upptäckte att mina förr-avsnitt inte kommer upp till samma antal av nu-avsnitten, vilket gjorde det hela lite krångligt att genomföra. Jag har nämligen material nog för att göra var tredje kapitel till ett förr-avsnitt, men det känns som om det blir alldeles för krångligt. Det finns liksom inte direkt något mönster som läsare kan följa och jag tror att förvirring lätt skulle uppstå över var i tiden man befinner sig.

Jag diskuterade detta dilemma lite fram och tillbaka med sambon och jag tror att jag egentligen bara behövde säga det högt för att komma på hur jag skulle lösa det. Manuset delas i två delar, som jag för närvarande så fantasifullt döpt till Del I och Del II, där den första delen handlar om förr och den senare längre delen om nu. Det känns bra att få ordning på detta. Och jag är ju definitivt inte ensam om att dela upp en historia i flera delar.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.