0

Skriva dialog vs skriva om dialog

Posted by Bina on 2016-05-04 in 2016 |

Det finns en slags lättnad att från början skriva en helt ny dialog till en scen som ännu inte är skriven. Då kan dialogen sväva ut, jag lär känna karaktärerna genom vad de säger och det finns liksom inget filter på vad som kommer ur deras munnar. Så ser ofta ett första utdrag ut för en scen jag skriver på för första gången. Det finns en början, en situation där karaktärerna pratar med varandra, samt ett mål för var jag vill att samtalet ska leda någonstans. Vägen dit är spännande eftersom många saker kan hända (jag har som exempel inte bara en gång suckat högt vid redigeringen över att låta karaktärerna vara alltför livliga och spreta iväg åt olika håll).

Sedan är det skillnad på att behöva skriva om en dialog på grund av att en scen, eller någonting i en scen, har ändrats. Men detta är ändå att föredra, tycker jag. Ofta handlar det mest om detaljer som är enkla att fixa. Det gäller visserligen att scenerna innan dialogen då är färdigfixade så att det inte uppstår några oklarheter i storyn. Jag har ju en förmåga att vilja hoppa lite fram och tillbaka när jag skriver, både under råmanusperioden och under redigering, vilket har lett till förvillelse.

Dialog är för övrigt någonting som jag tycker är väldigt roligt. Det finns så mycket att säga och få fram om en karaktär genom hur han eller hon uttrycker sig.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.