0

Om skrivande

Posted by Bina on 2016-04-27 in 2016 |

redigeringFör att vara en blogg om mestadels skrivande tycker jag att det har varit lite för lite av det slaget på sistone. Jag skriver fortfarande, eller ja, redigerar heter det väl. Det är ju inte riktigt samma sak. Det där med att skriva någonting nytt och fräscht inspirerar oftast till blogginlägg om just det nya i processen. När jag redigerar blir det mer not so much. Det finns inte mycket nytt att säga.

Däremot vet jag av erfarenhet att det är under den här delen av skrivprocessen som väcker flest tankar hos mig. Jag får ett djupare tänk kring karaktärer och deras mål, vägen de måste följa för att nå målet, samt alla kringelikrokiga vägar som går längs med huvudleden, sliter sig ifrån den eller korsar den. Det är mycket mer än vad man först tror. Varje gång.

Jag sitter just nu fast i en scen som har ställt till det lite grann. Som det var skrivet från första början fungerade det och hängde ihop, men det var inte bra. Det var utfyllnad och långa onödiga trådar som inte riktigt passade in. Därför började jag skriva om den och jag är jättenöjd med resultatet, men det har förändrat förutsättningen för resten av manuset. Tonen ändrades, ett avslöjande kom lite tidigare än innan och jag siktar på att få huvudpersonen att känna sig ensam och skyldig. Allt detta var också vad jag strävade efter när jag beslutade mig för att skriva om scenen. Det passar bara inte med efterkommande material.

En del efterkommande scener tror jag inte behöver justeras något nämnvärt, men det är fortfarande en hel del som helt behövs tas bort, byggas om från början eller bara slopas. Det är mer än vad jag förutsett och för tillfället känns det som om jag tagit mig vatten över huvudet. Som om jag tagit ett litet myrsteg framåt, men hjulat bakåt. Som om jag på inlines försöker bestiga ett berg av glas, indränkt i såpa. Det kan vara riktigt jävligt ibland, som om alla krafter försöker motarbeta en tills det inte finns något hopp kvar.

Och ändå kan jag inte sluta. Kan inte ge upp, för jag vill så gärna.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.