0

Ondvinter

Posted by Bina on 2016-04-25 in Björkelid, Anders |

Titel: Ondvinter
Författare: Anders Björkelid
Serie: Berättelsen om blodet (#1)
Betyg: 7 av 10

ondvinterBaksidestext: “Ondvinter kommer med en kyla som tränger in i människors hjärtan och sinnen. Ingen kan veta vem som drabbats, vem som går att lita på, vem som ännu inte är i Vinterkungens värld.

Tvillingarna Sunia och Wulf har alltid haft en speciell kontakt, de kan känna vad den andra känner. När Ondvintern nalkas ställs allt på sin ända och de tvingas fly för sina liv. De träffar den gåtfulla Bergsfrun och långsamt väcks deras medvetande om en annan verklighet – en där de tillhör ett märkligt folk, bundna av Traditionen och Rytmen, sammanlänkade genom Blodet.

När Ondvinter först släpptes skrev jag upp den på min Att läsa-lista. När sedan den ena recensionen efter den andra trillade in om att den bara var medioker och inte tillförde någonting tappade jag lusten lite grann. På sätt och vis är jag glad att jag inte läste den då eftersom det har gett mig chansen att för första gången höra historien nu. Och oj, vad jag inte håller med de recensioner jag läste förr.

Ondvinter är visserligen förutsägbar och tvisten på slutet kom inte som en överraskning (jag gissade på det redan långt innan Wulf och Sunia ens började fundera över saken), men trots detta är den spännande. Björkelid har vävt in det magiska lika naturligt som om det alltid funnits där, både för mig som läsare och för karaktärerna i boken. Han leker med ett vi-, jag- och tredjeperspektiv som för mig gör att jag känner mig närmare Sunia när hon första gången slits från Wulf. Historien i sig känns också tillräckligt originell (för att vara en debut).

Hamadi Khemiri som uppläsare gjorde det även väldigt mysigt, nästan som att sitta vid lägerelden och få en vandringssägen berättad för sig. Alla karaktärerna fick egna röster och han var inte rädd för att tänja på gränserna.

Böcker i serien:
1. Ondvinter
2. Eldbärare
3. Förbundsbryterskan
4. Frostskymning

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.