0

Gudarnas berg

Posted by Bina on 2016-04-19 in Guillou, Jan |

Titel: Gudarnas berg
Författare: Jan Guillou
Betyg: 1 av 10

gudarnas bergJorden hotas av total miljöförstörelse och krig. Stjärnskeppet Stella Scandinavica ger sig av med en liten skara människor. Lite drygt två miljoner år senare vaknar elvaåriga Steva ur “den långa sömnen” för att upptäcka att skeppet landat på en jordliknande planet i Andromedagalaxen. Men kruxet är att hon är ensam om att vakna, hon finner snabbt att de andra passagerarna fortfarande sover och inte går att väcka. Kuvösen bredvid hennes är däremot öppen men tom, och lillebror Jesper går inte att finna någonstans.

Den här boken har länge varit min nemesis. Första gången jag lånade den var jag tio år, men avslutade den aldrig. Det är ett beslut jag ångrat väldigt länge, för trots alla “fel” boken har tyckte jag då att det ändå verkade vara en intressant historia som jag blivit galen på att inte få avsluta. Så. Nu är den äntligen utläst och nu när jag är mycket äldre så är det lättare att sätta ord på varför jag ogillar den så mycket.

Det första som slog mig var alla krångligt skrivna meningar. Ofta var ett stycke en hel mening och trots att det ska föreställa en elvaårings tankar har jag svårt att finna berättelsen trovärdig. Steva känns oftare som att hon är fyra år än elva och det leder till att jag som läsare känner mig otroligt förolämpad vid läsning av texten. Det är en sci-fi riktad till barn och ungdomar, men Guillou har skrivit någonting som inte förtjänar att stå i samma hylla som andra verk i samma genre. Gudarnas berg har en ton som uttrycker att det inte är tillräckligt fin litteratur (vilket kanske också går att se i att författaren sedan dess inte skrivit någonting mer i genren).

De individer som Steva träffar på planeten Steva (hennes bror Jesper är den som namngivit planeten) är till utseendet mycket olika varandra, men de hade lika gärna kunnat vara en och samma person. Alla repliker låter likadana, som om de uttrycks från samma mun. Dessutom sker det väldigt många onödiga upprepningar av saker som är självklara och återigen känner jag mig förolämpad som läsare. Den enda karaktären som genom hela boken var konsekvent var datorn Lara som med sitt pragmatiska tankesätt försökte göra den nya planeten mer trygg för mänskligt liv.

De sista femtio sidorna fungerade bara som bokföring över hur olika länder uppfördes och föll, hur de krigade mot varandra och hur resursfördelningen såg ut. Oerhört tråkig läsning som mer kändes som taget ur en synopsis över vad boken ska handla om än en faktiskt färdigskriven och tryckt text. Jag är dessutom oerhört irriterad över hur den slutar. Pa (ett otroligt fantasifullt namn att ge Stevas pappa, liksom Fafa till farfadern) vaknar oförklarligt från sin långa sömn och skyller på en mus som gnagt på en av superdatorns Oswalds kristallkretsar.

När Steva först vaknade och insåg att hon var ensam och att brodern saknades fick hon relativt snabbt fram information om att Jesper redan levt ett fullångt ensamt liv och gått bort för över 150 år sedan. I ett par stycken efteråt har jag uppfattningen av att det är saknaden efter brodern och rädslan över att få leva resten av livet ensam medan alla sover som boken kommer att handla om. Då hade det faktiskt funnits någonting där som gick att gilla, någonting som visade på potential, men allting är istället bara en enda röra. Jag saknar känslor. Jag saknar en underhållande historia. Baksidestexten lovar så mycket och boken hade till en början så otroligt spännande möjligheter, men allting sket sig väldigt tidigt. Steva börjar som pacifist och slutar som en utan att ha tagit till sig nya lärdomar om krig och våld, trots att hon tillsammans med datorerna drivit ett skräckvälde.

Guillou sköt sig i foten med denna och jag är tveksam över om jag någonsin kommer att plocka upp någonting annat som han skrivit. Gudarnas berg är riktigt dålig. Läs den inte.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.