0

Prolog igen

Posted by Bina on 2016-04-18 in 2016 |

Jag har velat om det väldigt länge nu.

2011 skrev jag om ett tidigare projekt med problem som påminner om det jag har nu. Prolog eller inte? Baka in historien allt som den kommer eller ge en glimt av den på förhand? Senare samma år velar jag fortfarande, men är mer fokuserad på att få in de delar som prologen berättar i den övriga texten (och jag har sedan dess blivit mycket bättre på att hålla mig till de PoV som jag planerat). När jag slutligen bestämde mig krympte prologen från över 5000 ord till enbart 130. Det är en process jag fortfarande är stolt över att ha lyckats med.

2012 började jag med en ny teknik. Jag skrev allt som behövde skrivas (och lite mycket till), och rensade därefter bort allt onödigt. Det var under den perioden väldigt mycket prat om Kill Your Darlings och allt vad det innebär.

För två månader sedan tog jag upp det igen med mitt nuvarande projekt. Den prolog som jag bråkar med just nu utspelar sig ungefär fem år tidigare än resten av historien och när jag skrev den hade jag två tidslinjer att följa. Vartannat kapitel  handlade om det som hänt förr och vartannat om nutiden. Det har varit en spännande resa och jag fick ihop det väldigt bra (det är det som är 2015 års NaNoWriMo-manus), men jag bestämde mig ganska snabbt för att slopa tidigare-kapitlen till förmån för kortare text och mer fart. Därmed krympte texten till ca 64 000 ord, för jag tycker att det knappast behöver vara så mycket mer än så.

Men prologen… Den har förvisso också ändrats för att mer passa in med övrig text, men den känns på riktigt för viktig för att slängas bort. Den var från början skriven för att vara ett första kapitel och kanske därför är det så svårt att säga hejdå? Trots det har den inte någon episk fantasy-början som berättar om världen i sig och hur den fungerar, utan det är bara som ett avsnitt som presenterar karaktärer och var de befinner sig. Lite som det ska vara, antar jag.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.