23

Bokbloggsjerka

Posted by Bina on 2016-04-15 in 2016 |

jerka

Veckans fråga från Annika lyder:

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Denna fråga relaterar väldigt mycket till svaret på en fråga som Carola ställde för ett tag sedan:

Den här månadens tema i min utmaning Temaläsning 2016 är Sanna berättelser. Det är förstås ett begrepp som man kan tolka väldigt brett, men biografier och självbiografier är såklart en viktig del. Skulle du vilja skriva en egen självbiografi om något som hänt i ditt liv? Finns det någon person som du gärna skulle vilja läsa en biografi av eller om?

Jag förmodar att alla har en berättelse ur sitt eget liv som de gärna vill berätta. Största frågan jag vill ställa till dem är om de själva tror att de verkligen har någonting intressant att berätta, eller om det enbart handlar om “vardagslivet”. Alla människor går igenom både svåra och lätta perioder i livet.

Jag skulle enkelt kunna skriva en biografi om hur det var att växa upp med lillasyster och ensamstående mamma, där pappa aldrig varit speciellt närvarande. Jag kan mycket detaljerat beskriva hur det känns att bli misshandlad av en missbrukande styvpappa. Samtidigt kan jag berätta om min väg ur misären, hur jag gått från att vara arbetslös utan möjlighet till jobb till utbildning och en faktisk lön, om hur jag förr levde på en matbudjet á 700 i månaden, till att träffa världens underbaraste människa som jag tänker tillbringa resten av livet med.

Det hela handlar väl om perspektiv, att fundera över om det finns någon som kan ha nytta av det jag varit med om. Själv skulle jag vilja skriva ned alla fyllehistorier från sambon, bara för att ha det på papper. Han är en sjukt bra berättare, och det hjälper att han dessutom varit med om alla dessa tokiga saker. En annan historia jag vill läsa är om min morfar, en Härjedalsson med fjorton syskon boende i ett hus med två rum och kök. Compact living, liksom.

För att närmare relatera till veckans jerka så svarar jag att jag inte läser biografier. Det har hänt (bland annat Iron Man av Tony Iommi och En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie), men i regel sveper jag gärna förbi dessa hyllor på biblioteket och i bokaffärer. “Vanlig” skönlitteratur står mig närmare hjärtat och när man har så mycket att läsa på så lite tid som har har måste man välja bort vissa saker till fördel till andra. Med det sagt menar jag inte att jag vägrar biografier. Finns det något som tilltalar och intresserar så kommer jag förmodligen att läsa det.

Tags: , , , , ,

23 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.