0

Det femte barnet

Posted by Bina on 2016-04-16 in Lessing, Doris |

Titel: Det femte barnet (The Fifth Child)
Författare: Doris Lessing
Betyg: 8,5 av 10

det femte barnetHarriet och David är gammaldags till sättet att vara, trots att det är 60-talet. De tror till exempel varken på preventivmedel eller sex före äktenskapet. Det båda däremot har gemensamt är att ju större familj man har, desto lyckligare blir man. De köper ett alldeles för stort hus som de inte har råd med, släktingar skämtar om att de ska driva hotell och snart blir Harriet gravid, trots att det egentligen var bestämt att hon skulle jobba i två år innan barnen anlände. För det är det som är grejen med deras familj. Harriet och David har egentligen inte råd med någonting och när förstfödde sonen kommer tvingas de ta hjälp av Harriets mamma Dorothy. Kort därefter är Harriet gravid igen, och igen, och igen. När hon väntar det femte barnet börjar deras fantasifulla verklighet att rämna. Det femte barnet Ben är inte som de andra, han är besvärlig redan som foster och varken ser eller beter sig som något annat barn.

Jag fick tipset att läsa denna i samband med Bokbloggsjerkan eller Veckans bokbloggsfråga (minns tyvärr inte vem det var som skrev om den), och vilken bok det är! Jag har aldrig läst någonting av Lessing tidigare och kände mig glatt överraskad av den mörka ton av både hoppfullhet och besvikelse som går genom hela texten. För varje år som går inser man hur mycket vatten över huvudet som Harriet och David åtagit sig och jag måste erkänna att jag skrattade högt (av att det var bra!) när de funderade över om Ben var en bortbyting. Ben är verkligen inte som andra och man känner verkligen den förtvivlan som Harriet har när hon tvingas lämna bort honom till en institution. Kärleken till ens barn är stark, även om det bevisligen är ond ända in till märg och ben.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.