0

Böcker och böcker

Posted by Bina on 2016-04-14 in 2016 |

Män som läser skriver om papper vs. skärm, alltså om böcker i den gamla “hederliga” pappersformen, eller böcker som annat digitalt medium, och ställer sig frågande till varför det alltid verkar vara den fysiska boken som vinner. Jag har inte något direkt svar på frågan, men jag tänkte förtydliga lite hur jag tänker kring det hela.

Läsande har genom mitt liv alltid varit en stor grej, från de oändliga högarna jag drog med mig från biblioteket som barn till att ha dubbla rader i bokhyllorna idag (och ändå inte rymma allt). För mig handlar de fysiska böckerna mer om nostalgi än någonting annat. Det finns någonting där som de tillför mig som en e-bok inte gör. Det är lukten av åldrande papper, känslan av tyngd i handen och spänningen av att gissa vad som står på nästa blad. På kvällen är det dessutom skönare för ögonen att läsa sidorna i ett gulnat ljus från sänglampan (till och med Apple har i den senaste uppdateringen för senare versioner av iPhones lagt till en inställning som gör skenet från skärmen gult efter en viss tid på kvällen).

Men trots det ovan skrivna har jag egentligen ingenting emot e-böcker. Varför? Enligt mitt tycke är en bok alltid en bok, oavsett i vilket medium den presenteras i. Varför skulle det vara någonting annat bara för att man läser ifrån en skärm? Även om det finns de författare som fortfarande använder sig av skrivmaskin tror jag att en överhängande majoritet använder en helt vanlig dator. Det är fortfarande en bok när de knappar in alla tecken i ett dokument. Är det då verkligen mindre värt att läsa från en skärm? Det är väl ändå texten och innehållet som är det viktiga för en bra historia?

Mycket av den forskning jag läser (om barns läskulturer) handlar om någonting liknande. Att läsa är viktigt för allmänutbildningen, men hur du läser spelar egentligen ingen roll. Det är vad du läser som har betydelse. Samtidigt handlar det om att skilja på äpplen och päron. Ofta handlar det om olika perspektiv och utgångspunkter som dessa “bråk” handlar om.

Personligen tycker jag det är rätt snobbigt att påstå att någon som läser digitala medier är mindre intelligent än de som läser papperstidningen. Väx upp!

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.