2

Veckans bokbloggsfråga

Posted by Bina on 2016-03-31 in 2016 |

Veckans-bokbloggsfragaVeckans fråga från Carola tar oss tillbaka till början av månaden och relaterar till internationella kvinnodagen:

I min utmaning Temaläsning 2016 ligger i mars månad fokus på kvinnliga författare. Det har ju också för några veckor sedan varit internationella kvinnodagen, vilket jag sett har uppmärksammats hos några bokbloggare. Denna vecka undrar jag därför om du tänker på författarens kön när du väljer böcker? Läser du flest böcker av kvinnliga författare eller av manliga författare? Tycker du att kvinnliga författare bör uppmärksammas mer än de manliga? Och till sist – vilken/vilka kvinnliga författare är just din favorit? 

Genom att se tillbaka på årets recensioner jag gjort skulle man kunna tro att jag lägger stor vikt vid att det ska vara “rättvist” och könskvoterat. Fyra män och fyra kvinnor. Det är så klart ett sammanträffande eftersom jag oftare väljer böcker utifrån baksidestext och rekommendationer än att reagera på att det inte är det kön jag vill läsa. Om man ser till alla mina recensioner är det även där rätt lika, med lite övervikt åt de manliga författarnas håll.

Bör kvinnliga författare uppmärksammas mer än de manliga?

Å ena sidan vill jag ställa frågan: Varför då? Varför ska man lyftas fram som ett kön och inte efter sina prestationer? Om man uppmärksammar en “sorts” författare mer än en annan vill jag påstå att det är diskriminering mot de som inte får samma uppmärksamhet eftersom de råkar tillhöra “fel” grupp. Å andra sidan förstår jag den värld vi lever i och att män är lite mer dominanta i de flesta aspekter än kvinnor. De flesta chefer är fortfarande män, män tjänar bättre än kvinnor osv.

Internationella kvinnodagen är viktig, men vi får inte glömma bort den ursprungliga meningen med allt. Jag är för jämställdhet och allas lika rätt att ta sig dit de vill, men är det inte motsägelsefullt med kvotering? Jämställdhet handlar om att se bortom kön och istället lägga fokus på individen och dess egenskaper. Vi får inte glömma att feminism går åt båda håll, att det är till för att hjälpa alla. En kvinnlig brandman ska inte behöva utsättas för hån när hon utför sitt arbete, lika lite som en manlig förskollärare inte borde ses som en pedofil. Debatten om hen, feminism, patriarkat och kön är ingenting jag tänker lägga någon större vikt vid i mina inlägg eftersom den här sidan främst är en skriv- och bokblogg. Jag får min beskärda del av det här på universitetet och jag diskuterar gärna mer om det där.

Jag tänker inte lista någon författare i samband med det här inlägget eftersom jag känner att det skulle förstöra mina ståndpunkter kring att hylla det ena eller det andra könet. Och, som jag skrev i början, det är så mycket annat jag utgår ifrån när det gäller att välja böcker. Just boken som medium tycker jag är helt suverän eftersom man inte direkt kan se personen som skrivit den, utan fokus läggs mest på historien som förmedlas. I alla fall för mig.

Tags: , , , , , ,

2 Comments

  • Ewelina says:

    Åh vad bra skrivet! Jag känner också sådär! Det är ju boken som ska ha uppmärksamhet och inte författaren 🙂

    • Bina says:

      Det finns självklart författare som borde hyllas för sina verk (och inte pga kön). Om jag istället drev en bok- och skrivblogg med feministiskt eller kvinnligt fokus skulle jag såklart stå mer upp för vissa än andra. Nu skriver jag ju mest om fantasy, skräck och YA så därför ligger mitt fokus där istället för vilket kön författaren har 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.