0

I ljusets makt

Posted by Bina on 2016-04-13 in Bardugo, Leigh |

Titel: I ljusets makt (Shadow and Bone)
Författare: Leigh Bardugo
Serie: Grisha-trilogin (#1)
Betyg: 6 av 10

i ljusets maktAlina har aldrig varit någon märkvärdig typ. Faktum är att hon varit relativt svag och obetydlig tills det av en slump upptäcktes att hon är en Solbringare. På Skuggmästarens order förs hon iväg för att träna med Grishan – de andra magikerna.

Under tiden jag läste boken utvecklade jag en slags hatkärlek till den. Det fanns oändligt många saker i den som jag fann störande. Alina vaknar allt som oftast med ett ryck, svimmar några gånger fler än jag orkar räkna och känns alltigenom gnällig i sin egen övertygelse om att hon inte alls är någon Solbringare. Det finns väldigt mycket som skriker “klyscha” och en hel del av dem är mindre önskvärda. Som ett exempel får vi uppleva ett triangeldrama där Alina står mittemellan och funderar över om hon borde älska den gamla trogna vännen Mal, eller den nya spännande (spoiler?) Skuggmästaren. Dessutom är underliga sammanträffanden ett genomgående tema.

Samtidigt är jag väldigt förtjust i att boken är skrivet ur ett jag-perspektiv, hur jag får upptäcka hennes nyfunna kraft tillsammans med henne och sist hennes inre monolog om hur hon saknar Mal. Historien i sig är intressant, men inte unik (som blurb:en på framsidan vill påstå). Det är, i sin enklaste form, en berättelse om den svaga som visar sig vara den utvalda och ska rädda världen. Men det är den igenkännbara formeln som gör det lite svårt att lägga boken ifrån sig. Karaktärerna och deras konflikter är starka och drivande.

Eftersom jag lånat en elektronisk version av boken kände jag mig aldrig manad till att “bläddra” till inledningen för att spana in kartan eller förklaringen över hur Grishan är indelad. Dessutom fann jag det svårt att uttala de olika ordnarna (Korporalki, Eterealki, Materialki) samt att komma ihåg vad de stod för. Att Bardugo hittat inspiration till olika namn från ryska/baltiska områden går inte att missta sig på, men vissa av dessa faller sig bara inte rätt i mun. Detta kan självklart bero på översättningen, men jag vill ändå ta upp det i den här recensionen.

Jag önskar att jag gillade boken mer, den känns inte helt genomarbetad utan snarare som om den hastats fram under tajt tidspress.

Böcker i serien:
1. I ljusets makt
2. Stormens öga
3. Ur askan

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.