23

Bokbloggsjerka

Posted by Bina on 2016-03-18 in 2016 |

jerkaFredag! Solen skiner! Asfalten på väg in till stan ligger snustorr! Om det inte vore för snön och minusgraderna skulle jag skrika “VÅR!”, men det dröjer nog ytterligare någon vecka innan så är fallet. Under tiden har Annika en ny fråga:

Har du någonsin haft en ”book hangover”, det vill säga en bok som tar slut på tok för tidigt och lämnar ett sådant avtryck/tomrum att du inte riktigt förmår dig plocka upp en ny bok för att aktivt försöka komma över den?  Vilken i så fall?

Eftersom jag alltid har varit en läsande människa har jag egentligen aldrig haft problem att påbörja en ny bok direkt efter en bra boks slut, men för den skull betyder det inte att jag bara släppt det jag läst. Texter och historier kan hänga med mig i flera år.

Ett av mina allra tidigaste minnen hänger ihop med att jag lärde mig läsa. Jag hade två böcker (bilderböcker med en rad text på varje sida) som jag alltid bläddrade i. Boken var av samma författare och handlade om samma flicka, Jenny (vill jag minnas att hon heter). I den ena boken klär Jenny ut sig och katten, går med barnvagnen och leker. I den andra boken borstar hon tänderna. Jag har sökt, men varken hittat författare eller någon riktig boktitel. Det jag minns från böckerna jag ägde, är att de har vit bakgrund och att det bara är karaktärerna som är utmålade. Alltså inget fokus på miljön runtomkring. Rubriken är skriven i rött, eller möjligtvis gul/orange. Andra böcker som hade stor inverkan på min läsinlärning var Max bil och Max potta av Barbro Lindgren och Eva Eriksson.

Under den ljuva högstadietiden hade jag en vän som jag pratade väldigt mycket litteratur med. Eller, jag försökte prata om böcker som jag lånade från biblioteket men hon läste bara Harry Potter, så våra samtal kom att handla om just det vi hade gemensamt i läsningen. Vi diskuterade böckerna, smådetaljer och försökte komma fram till vad nästa bok skulle innehålla (för detta var på tiden alla böcker ännu inte hade skrivits färdigt). Jag var väldigt insnöad i ämnet och än idag tar jag gärna fram en av böckerna i serien och läser för nostalgins skull.

På senare år har denna “hysteri” mattats av, dels för att jag inte längre diskuterar böcker med andra lika ofta som förr, och dels för att jag inte har tid att läsa så mycket som jag egentligen vill. Det finns dock några böcker som jag verkligen älskar och som jag tänker läsa om i framtiden: Richelle Meads Vampire Academy-serie. Mead har även skrivit en spin-off (Bloodlines) där jag fortfarande bara har läst 2 av 6. Hennes andra böcker ur andra serier sägs vara lika bra.

På det stora hela har jag alltså inte svårt att läsa någonting nytt efter någonting bra, men desto svårare att släppa taget om böcker som skapat starka minnen.

Tags: , , , , , , , , , ,

23 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.