34

Bokbloggsjerka

Posted by Bina on 2016-03-11 in 2016 |

jerkaVeckans fråga från Annika är kort, men mitt svar är desto längre:

Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

Jag har inte lyssnat på ljudböcker tidigare i livet då jag mest kommit på mig själv att komma in och ur berättelsen eftersom jag har ett behov att göra annat samtidigt som jag lyssnar. Det var någonting jag upptäckte redan i grundskolan. När det var högläsning kunde jag oftast inte koncentrera mig på orden om jag inte gjorde någonting samtidigt (som att rita), för om jag lade mig över bänken hände det att jag dagdrömde eller somnade. Jag kan inte bara sitta still när någon pratar i öronen på mig, det ger mig inte samma ro som att själv sitta med boken och läsa. Sedan kan det såklart ha att göra med att uppläsaren var en lärare som inte riktigt hade den där sköna rösten man ville lyssna på i en halvtimme.

Nu på senare år har jag däremot lyssnat på en del böcker som jag kommit över, dels från biblioteket och dels från olika loppmarknader. Hittills har ingen uppläsare varit densamma så det är lite svårt att jämföra efter att bara ha lyssnat till en bok, men jag har redan ett par favoriter som jag gärna lyssnar på igen.

  • Dean Koontz Vansinne läses av Eric Ericson och jag fann honom väldigt bra. Han gav karaktärerna egna röster och det var en tydlig skillnad mellan dialog och brödtext.
  • Jacob Nordenson läser Revolt av Robyn Young och jag upplevde förvirring över vem som förde dialog, men det kan lika gärna bero på författaren som på uppläsaren.
  • Romain Puértolas Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet läses av Anna Maria Käll och är ganska medioker. Det är svårt att säga om hon hjälper författaren eller “bara läser upp” texten.
  • Björn Bengtsson läser Ensam på mars och jag gillade hans sätt att ta till sig textens ironi och förmedla den med stor känsla.
  • Anne Franks dagbok (den oavkortade versionen) läses av Vanna Rosenberg och hon gör Anne Franks röst en väldigt tjänst. Meningarna läses med rätt känsla genom hela dagboken och jag vill hemskt gärna återkomma till en annan uppläsning av henne.
  • Stephen Kings Mr Mercedes läses upp av Johan Svensson och, precis som med Anna Maria Käll, tycker jag att det var rätt mediokert.
  • Jenny Jägerfeld läser själv upp Jag är ju så jävla easy going, och trots hennes lite hesa röst, som jag tycker passa huvudkaraktären Joanna, tycker jag att det ändå är lite cheesy att läsa någonting som man själv har skrivit. Författaren vet ju hur hon vill att texten ska läsas då hon själv har skrivit den, och ger inte rum för någon annan att tolka textens ihopsättning. Jag reagerade mycket på hur hon lade vikt på vissa ord för att skapa en viss känsla, men som jag misstänker inte syns för en “vanlig” uppläsare.
  • Patient 67 av Dennis Lehane har den, enligt mitt tycke, sämsta uppläsaren hittills. Peter Anderssons röst är genom allt väldigt monoton och jag förargades flera gånger över att det inte verkade finnas punkter i hans tal. Inga pauser, utan bara ett långt rabblande av ord. Jag var nära på att sluta lyssna och istället låna boken för att läsa den själv.

Jag behöver såklart lyssna på ännu fler böcker innan jag helt klart kan uttala mig om vilka som är bäst, men jag tror ändå att det jag beskrivit ovan ger en fingervisning om vilka jag kommer att leta efter samt försöka undvika i framtiden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

34 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.