0

Himmelstrand

Posted by Bina on 2016-03-20 in Ajvide Lindqvist, John |

Titel: Himmelstrand
Författare: John Ajvide Lindqvist
Betyg: 9 av 10

himmelstrandFamiljerna till fyra närliggande husvagnar på en camping vaknar till någonting mycket märkligt. Någon gång under natten har de blivit flyttade, trots att ingen märkt någonting. Allting är precis som de lämnat det, bara det att det inte finns någonting annat i närheten. De andra husvagnarna som de trängdes med är borta, likaså campingstugorna och andra människor. Inte ens sjön är kvar. Det enda som finns är gräs och det sträcker sig till horisonten i alla riktningar. Allting är så fel och när de bestämmer sig för att försöka hitta en väg därifrån visar det sig att de inte är ensamma. Någonting rör sig sakta mot dem.

Jag har av Ajvide Lindqvist tidigare bara läst Låt den rätte komma in, och den boken finns med mig än idag gällande personlig Topp 10-lista. Det var därför jag lite vemodigt började läsa Himmelstrand av rädsla för att bli besviken, men det visade sig att oron inte alls behövdes. Med Himmelstrand har författaren skapat en otroligt trovärdig representation av människor som förlorat kontakten med verkligheten. Han drar fram deras sämsta respektive bästa sidor och ger varje karaktär en egen historia. Trots alla perspektiv blir det aldrig rörigt, utan ger istället en klarare bild till deras personligheter. Den jag finner mest intressant är hunden Benny som så oskyldigt och naivt fortsätter göra som vanligt men som ändå förstår att allting är fruktansvärt fel.

Ingen uppkoppling. Ingen signal. Ingen kontakt. Peter sveper med blicken över den tomma horisonten, den klarblå sommarhimlen. Sedan slår han händerna för munnen och viskar: “Solen. Var i helvete är solen?”

Himmelstrand har en uppföljare – Rörelsen.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.