1

Hungerspelen

Posted by Bina on 2011-06-04 in Collins, Suzanne |

Titel: Hungerspelen (The Hunger Games)
Författare: Suzanne Collins
Serie: The Hunger Games (1)
Betyg: 8 av 10

HungerspelenHungerspelen, årets största händelse, ska utse sin sjuttiofjärde vinnare och Katniss offrar sig själv för att låta sin syster gå fri. Tillsammans med distrikt 12s andre spelare Peeta åker de till huvudstaden där de förbereds inför att gå ut på arenan. De har ingen aning om vad som väntar utom att de måste överleva för att komma därifrån. Och bara en av tjugofyra kan göra det.

Själva konceptet kändes som något jag läst tidigare, men jag kan dock inte komma på varifrån. Trots det är inte boken dålig. Lagar och regler känns naturliga tack vare Katniss PoV. Hon finns där hela tiden och berättar allt man behöver veta och jag förstår att det bara är att acceptera fakta. Hungerspelen är en otäckt trovärdig och naturlig del i hennes liv. De som blir utvalda att delta vet att de måste döda för att överleva.

Känslan att vara jagad gör att jag som läsare inte kan slappna av ordentligt. När som helst finns risken att spelledarna sätter igång något som tvingar att spelarna dras mot varandra. Katniss agerande mot Peeta känns trovärdigt och som läsare blir jag osäker på om även Peeta spelar. I mitt inre hoppas jag hela tiden att han inte gör det, men jag kan inte låta bli att tycka vilken förrädare han är.

Medan han försvinner bort ser jag i hans blick att han aldrig kommer att förlåta mig.

Tyckte inte boken höll mig fast förrän strax innan bokens tredje del. Först då märkte jag att jag inte ville lägga den ifrån mig. Trots att jag tidigare sagt att Hungerspelen känns trovärdig är jag ändå missnöjd över slutskedet när det bara var tre spelare kvar. Jag hade väntat mig mer fight mellan dem.

Boken är för övrigt spännande och full av oväntade vändningar. Personerna känns trovärdiga och man känner nervositeten av att samtidigt vara både jägare och byte. I ett spel där det handlar om att döda eller dödas kan man inte lita på någon.

Böcker i serien:
1. Hungespelen
2. Fatta eld
3. Revolt

Tags: , ,

1 Comment

  • Fia Filur says:

    I början tyckte jag det var spännande för att jag ville veta vad som skulle hända inne på arenan, men det var ju först inne på arenan som det blev olidligt spännande. Men jag gillade konceptet och kände att jag inte läst något liknande.
    Det jag också tyckte var bra är att den funkar som fristående bok. Alltför många böcker i serier klarar sig inte ensamma utan man MÅSTE läsa nästa del. Det får gärna sluta med cliffhanger om just det problemet som presenteras i boken löser sig, men det är något annat övergripande problem som man får fortsätta undra över i nästa bok. Så tycker jag att det ska vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.