8

Veckans bokbloggsfråga

Posted by Bina on 2016-02-24 in 2016 |

Veckans-bokbloggsfragaDags för årets åttonde fråga från Barnboksbloggen:

Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall?

Det finns olika åsikter om det här med att sätta betyg eller inte. Jag har själv varit på båda sidorna över vilket av dem som faktiskt är bäst. För mig väger det ändå tyngst att få se en siffra, även om det som skrivs också är viktigt. Siffran är mer ett slags “snabb-tycke”, medan en lite djupare genomgång går att läsa i texten.

Mina recensioner har ett betygssystem mellan 1 och 10, där även halva poäng räknas in. När jag börjar läsa en bok utgår jag från att den startar på 5, och sedan lägger jag till och drar ifrån “poäng” beroende på diverse kriterier. Dessa kan handla om berättarstil, karaktärsutveckling, handling, lösa trådar, trovärdighet osv. Jag försöker också vara ärlig när jag skriver om genrer som jag tycker är mindre tilltalande, för jag tänker att de som har samma preferenser som jag har gällande litteratur (vilka är sci-fi, fantasy, YA och skräck) ska få en känsla av om den recenserade boken är för dem. Samma sak gäller såklart även åt andra hållet, att de som inte gillar samma genrer som jag kanske tycker att mina recensioner inte är så mycket värda när det handlar om en bok som ses som älskvärd av många andra. Smaken är ju som baken med allt här i livet och det är bara att acceptera.

Tags:

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.