0

Mort

Posted by Bina on 2016-03-09 in Pratchett, Terry |

Titel: Mort
Författare: Terry Pratchett
Serie: Death (#1)
Betyg: 10 av 10

MortMort söker plats som lärling och när ingen mindre än Döden antar hans ansökan börjar ett minst sagt annorlunda äventyr. Mort följer i Dödens skugga och när han får uppdraget att själv hämta in några själar begår han sitt första stora misstag. Istället för att hämta prinsessan Kelis själ tar han istället lönnmördarens som skickats för att döda henne. Mort känner sig lättad över att ha räddat sin (i sitt huvud) kärestas liv, men verkligheten kommer alltid ikapp. Vad händer när Döden inser vad Mort har gjort?

Det bästa med Pratchetts böcker är att det är omöjligt att ens gissa sig till vad som kommer att hända. Som läsare är man hela tiden några steg efter och det gör vändningarna så oerhört mer intressanta. Trots den komiska tonen i var och varannan mening finns där någonting underliggande och fruktansvärt. Mort är livrädd för Döden, samtidigt som han försöker låtsas om att ingenting hänt. Dialogerna mellan honom och alla andra karaktärer är klockrena och alla har sin egen röst. Det är aldrig någon tvekan om vem som säger vad.

Världen i sig är också intressant eftersom den är både invecklad och lättförståelig på samma gång. Jag känner aldrig någon tvekan inför hur någonting fungerar och det som inte förklaras visas på de mest fenomenala sätt. Miljöbeskrivningarna har hög igenkänningsfaktor trots att världen är en helt annan än den vi lever i. Jag tycker även om att inte ens Döden vet allt. Han är bara den som samlar in själar, men vart de sedan tar vägen har han inget med att göra. Det är ett jobb som alla andra.

Mort couldn’t see it growing smaller from up here, but in his mind’s ear he could hear the locust sizzle of the thing as it ground across the land, changing things back to where they should be. Reality was healing itself.

Pratchett fortsätter leverera och jag ser mycket fram emot att läsa nästa bok i serien!

Böcker i serien:
1. Mort
2. Reaper Man
3. Soul Music
4. Hogfather
5. Thief of Time

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.