0

Jag är ju så jävla easy going

Posted by Bina on 2016-02-24 in Jägerfeld, Jenny |

Titel: Jag är ju så jävla easy going
Författare: Jenny Jägerfeld
Betyg: 7 av 10

javlaeasygoingJoanna är tjejen som bor med en apatisk deprimerad pappa och en mamma som förgäves försöker skriva ett till mästerverk. Samtidigt är hon tjejen med ADHD och så länge hon käkar sin medicin fungerar livet hyfsat. Men familjens pengar tar slut och Joanna finner sig i ett förtvivlat tillstånd när mamman föreslår att hon ska sluta med medicinen, för att se om den verkligen gör en sådan skillnad. Joanna tar saken i egna händer genom att lura en knarklangare på skolan i jakten på pengar.

Precis som med andra böcker från Gilla-förlaget gillar jag även denna. Jägerfeld är bra på att hålla sig realistisk samtidigt som en ironisk ton genomsyrar texten. Trots att mycket av Joannas liv kretsar kring att hon har ADHD är det ingenting som står i direkt fokus. Istället finns där så mycket annat – vanliga tonårsproblem, hur det är att vara fattig samt kärleken till Audrey.

Språket är ett stort plus, samtidigt som det även är bokens svaghet. Det finns otroligt målande beskrivningar av hur Joanna hanterar situationen, vad hon gör samt vad som händer, men det krockar med hur rörigt det borde vara i en bok skriven i jag-form som utspelar sig i en ADHD-hjärna. Joanna påminner hela tiden läsaren om att hon har diagnosen och att allting går på högvarv och att en röd tråd aldrig följs, men det är just där Joanna har fel. Den röda tråden följs och det är varken svårt eller jobbigt att läsa hennes tankegångar. Det är den här delen av boken som jag ställer mig kritisk till och undrar samma sak som mamman; behöver Joanna verkligen ritalin?

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.