2

Prolog och epilog

Posted by Bina on 2016-02-02 in 2016 |

prologepilogNågon gång för länge sedan hörde jag talas om att en bok aldrig ska behöva varken prolog eller epilog. Prologen ses som onödig eftersom det är en förhistoria till den verkliga historien. Det som sägs i den kan lika gärna flikas in i andra delar av den “riktiga” historien. Bakgrunden ska inte ges i början, i varje fall inte allting på samma gång. Samma sak är sagt gällande epilog. Kan du inte säga det i historien, säg det inte alls.

Prologen har varit ett sätt för mig att komma igång i nära samtliga av mina projekt. Den har fungerat som ett verktyg att ha bakgrunden – redo och redan nedskrivet – ett sätt att förmedla en del av historien som kanske i slutändan bara ska läsas mellan raderna. Det betyder inte att jag har den kvar vid slutskedet, och nu när jag tänker efter så inser jag att inget projekt hittills har fått behålla sin prolog. Genom redigering bakas den in i historien, främst för att jag gillar att ge lite information i taget. Den som läser mitt manus ska inte bli serverad allt vid första ögonblicket. Däremot förstår jag om man skriver en prolog som utspelar sig en tid före den egentliga historien (been there, done that), och som binder ihop på ett snyggt sätt.

Epilog är för mig en helt annan sak, särskilt när man vill markera att tid har gått sedan det sista kapitlet och det tänkta slutet. Jag tänker mig att det sista kapitlet kan, med hjälp av en epilog, sluta direkt efter klimax. Epilogen tjänar då ett syfte i att varva ned tempot, knyta ihop de sista trådarna samt visa på en tid efter klimax. Vad hände sedan och vad förväntas ligga i framtiden? Beroende på vad det är för historia man berättar kan man lugnt låta en vecka, en månad eller kanske ett helt år gå i ovisshet för läsaren och att man då istället hoppar rakt in i epilogen. Men epilogen tycker jag ändå inte ska vara förklarande över händelser, utan har du inte löst det innan klimax har du andra problem framför dig. Epilogen för mig är att låta karaktärerna få ventilera, både med sig själva (via tankar) och med varandra, för att på riktigt få det där avslutet och blicka framåt för nya äventyr.

Tags: , , ,

2 Comments

 • Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om hur jag velat fram och tillbaka med det här – men nu när du gjort det kan jag väl egentligen luta mig lite tillbaka och kanske hänvisa hit om andan faller på(?). 😉
  Hur som helst lyckades jag efter mycket om om men och med ungefär samma funderingar som du lura mig själv och mina testläsare med att kalla dessa två -loger för INNAN och EFTER. Vad gör en inte för att undvika de otaliga “inten” och “måsten” en fått för sig/lärt sig att man ska följa för att skriva “bra”. Liksom. Är fortfarande lite fundersam på om det är rätt och om jag borde ändra, men har inte fått höra något om att det skulle vara rätt/fel – än 🙂

  • Bina says:

   Självklart får du hänvisa hit 🙂

   Det är ju en sådan där sak som går i vågor här. Ena dagen när man läser manuset är det ett måste att ha med, medan andra dagen känns det helt värdelöst och rent sagt dåligt. Jag har funderat massor kring just det här ämnet och velat fram och tillbaka över hur jag egentligen vill ha det. Ska man lyssna på vad andra säger eller göra som man först tänkt?

   Det är en svår balansgång att få till det och egentligen ingenting som går att lösa förrän redigeringen är över. Då får man helt enkelt gå igenom det ytterligare en gång innan man bestämmer sig. Hursomhelst är det mitt manus och jag har tänkt på ett speciellt sätt. En annan sak som jag också har hört/läst för länge sedan är att det finns inga egentliga regler för hur det ska se ut. Riktlinjer ja, men inga absoluta rätt eller fel. Det hela hänger på om det är rätt i tiden/fantastiskt/ologiskt.

   Vissa böcker har ingen uttalad prolog/epilog, utan istället “vanliga” kapitel som är förklädda. Istället för “Prolog” är det döpt till “Kapitel 1”. Det är ett sätt att vara lite sneaky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.