0

Boktjuven

Posted by Bina on 2016-01-13 in Zusak, Markus |

Titel: Boktjuven (The Book Thief)
Författare: Markus Zusak
Betyg: 6 av 10

boktjuvenDet är 1940-talets Tyskland och Döden har väldigt mycket att göra. Det berättas om kriget, om svälten, misären och skräcken, och samtidigt om en flicka som senare blir känd som boktjuven. Liesel blir lämnad hos fosterföräldrar och modern försvinner.

Jag har svårt att bestämma mig för om Boktjuven bara är dålig eller ett mästerverk. För några år sedan läste jag många fina recensioner och titeln har länge legat på min att läsa-lista, men nu när jag är färdig med den känner jag mest … Eh? Var det inte mer än så? På över 500 sidor händer egentligen ingenting. Det finns ingen fart, utan är mest ett enda långt lidande. Liesel stjäl sin första bok, lär sig läsa, stjäl en andra bok, läser den, stjäl en tredje … Först framåt mitten får jag en känsla av att det äntligen är på väg någonstans, men även den biten saktar ned lika fort som den dök upp och så återgår det till det sega igen.

Berättarrösten kommer från Döden själv och bitvis är det väldigt hoppigt och rörigt. Döden avslöjar små glimtar av framtiden medan han (hon?) fortfarande är mitt i en annan del av historien, och jag tror att det är dessa små gluttar som får mig att läsa vidare. Avslöjande om människor som kommer mötas, eller att en ny bok hamnar i Liesels händer är tillräckligt för att orka vända nästa sida.

Några år senare skulle han bli en som gav bort bröd, inte stal det – ytterligare ett bevis på hur motsägelsefull människan är. En nypa godhet. En nypa ondska. Tillsätt vatten och rör om.

Det är en tung och lite tråkig bok utan ljusglimtar.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.