0

Det här med kronologisk ordning

Posted by Bina on 2015-11-06 in 2015 |

out-of-orderJag vill hemskt gärna skriva från början till slut. Det är någonting som jag alltid gjort, trots att jag emellanåt hoppar lite fram och tillbaka mellan scener. Jag upplever att det går mycket enklare då. Jag växer med mina karaktärer, utvecklar händelserna tillsammans med dem, löser mysterier med deras hjälp.

Självklart har jag redan innan en plan på vad det är som har hänt, vad som kommer att hända, and so on. Det är bara det att det känns mycket mer spännande att uppleva äventyret med mina karaktärer. Jag känner att jag kommer närmare dem på det sättet, kan sätta mig in mer i de olika perspektiven och de känslor som delas ut.

Detta leder till ett dilemma som jag har med årets NaNoWriMo. Jag skriver inte i kronologisk ordning! Det är tänkt att vara två separata tidslinjer, vartannat kapitel behandlar fem år tidigare respektive fem år senare, och under synopsisbyggandet drev det mig närmast till vansinne. Först skulle en sak hända, och sedan skulle en annan (fem år senare) hända, sedan skulle jag gå tillbaka till den första tidslinjen trots att den andra redan är påbörjad.

Jag höll på att slita håret av mig, men till slut kom jag på en lösning. För bara några dagar sedan, faktiskt, precis så här i början av första utkastet.

Det löser sig med två dokument. Det ena är döpt [titel] fem år tidigare och det andra [titel] fem år senare. I och med detta kan jag i lugn och ro växla mellan dokumenten, skriva det som behövs, och sedan merga ihop dessa. Viktigt att komma ihåg dock är att kapitelnumren inte heller får blandas ihop. Det skapar då oordning. I det ena dokumentet har kapitlen jämna nummer, medan i det andra udda.

Jag tror att detta kommer lösa sig tids nog. Nu ska jag bara fortsätta skriva!

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2020 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.