0

Cinder

Posted by Bina on 2015-10-28 in Meyer, Marissa |

Titel: Cinder (Cinder)
Författare: Marissa Meyer
Serie: Månkrönikan (1)
Betyg: 6 av 10

cinderI ett framtida Beijing finner vi sjuttonåriga Cinder, en cyborg som jobbar med att reparera maskiner. Hon bor tillsammans med sin elaka styvmor och två styvsystrar, och eftersom Cinder delvis är en maskin räknas hon inte som en människa. En dag dyker prins Kai upp i hennes marknadsstånd och ber henne reparera en android som betyder mycket för honom. När Cinder och den ena styvsystern Peony letar efter reservdelar på skroten upptäcker de en mörk fläck på Peonys hud. Styvsystern har smittats av den obotliga pesten och Cinder vill göra allt för att rädda sin henne.

Boken räknas inom genren retellings och är vagt baserad på Askungen (Cinderella). Man kastas direkt in i händelsen, men jag tyckte det blev för spretigt när fler perspektiv blandades in. Från början var där bara Cinders röst (de första 6 kapitlen) och sedan varvades hennes med några till. Jag tror det hade varit mer intressant att få läsa enbart ur hennes perspektiv. Det skulle göra det mer till ett mysterium. Istället visste jag twisten redan drygt 100 sidor in och väntade mest på när karaktärerna också skulle fatta galoppen. Samtidigt är jag också besviken på vad retellings som genre har att erbjuda om det bara är svaga detaljer som kommer från en klassisk saga. Jag förväntade mig mer. Jag ville ha de där klyschorna som kommer med sagorna.

För att vara mer på den positiva sidan så tycker jag att det är en helt okej debutbok. Lagom lång, inte för många karaktärer, inte alltför avancerad story samt bra språk.

Böcker i serien:
1. Cinder
2. Scarlett
3. Cress
4. Winter

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.