0

En man på sin vakt

Posted by Bina on 2015-09-16 in Pratchett, Terry |

Titel: En man på sin vakt (Men at Arms)
Författare: Terry Pratchett
Serie:
Ankh-Morpork City Watch (2)
Betyg: 9 av 10

enmanpåsinvaktÅterigen händer det saker i Ankh-Morpork och återigen är det nattvakten som åtar sig att lösa stadens mysterium. Då kapten Vimes ska gifta sig med stadens rikaste kvinna, har vakten tagit in nya rekryter som ska fylla det hål han lämnar efter sig. Samtidigt är det någonting som skapar hål i stadens medborgare.

Pratchetts böcker har hittills varit väldigt lättlästa i den mening att språket flyter på bra. Både repliker och brödtext är skrivna som om de är tagna direkt ur huvudet på karaktärerna och det är denna igenkänning som gör mycket av humorn. Historiemässigt var det inte svårt att lista ut vad det var som dödade invånarna då ledtrådarna var rätt tydliga, men syftet är inte heller att det ska vara svårt för läsaren. Det utspelar sig i en värld som inte alls är som vanligt, och det är meningen att man ska följa karaktärerna och deras tankar kring händelserna.

Morot var inte dum. Han var rättfram, ärlig, godmodig och hedervärd i alla sina handlingar. I Ankh-Morpork skulle detta i vanliga fall ha räknats som precis detsamma som “dum” och givit honom samma överlevnadskvota som en manet i en masugn, men det fanns andra faktorer som spelade in. En var en slagkraft som till och med trollen hade lärt sig att respektera. En annan var att Morot var genuint, nästan övernaturligt, lätt att tycka om. Han kom bra överens med människor, till och med när han arresterade dem. Han hade ett exceptionellt gott minne för namn.

Boken är rolig och träffsäker och jag längtar tills jag får läsa nästa i serien!

Böcker i serien:
1. I lagens namn
2. En man på sin vakt
3. På lerfötter
4. The Fifth Elephant
5. Jingo
6. The Fifth Elephant
7. Thud!
8. Snuff

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.