0

Det här med att känna

Posted by Bina on 2015-09-18 in 2015 |

En del av skrivprocessen går ut på att hitta det där som får det att kännas annorlunda. Det kan ibland vara litet och ibland större. Gemensamt för båda är dock att de är lika viktiga, stort som smått. Utan känslor blir böcker platta och, såklart, känslolösa.

Men att ha med känslor förändrar inte heller en bok till det bättre. Det räcker inte med att skriva “han blev arg“, “hon kände sig förtvivlad” eller “de är lyckliga“. Det bör likväl kännas hos den som läser.

En viktig aspekt som jag kommit fram till är att man måste ha timing. När passar det egentligen med en humoristisk replik? Blir det rätt med ett ilsket utbrott här? Är det här någonting att hoppa jämfota för?

Svaret på dessa frågor ligger delvis såklart i den övriga texten, hur den är sammansatt. Det är ytterligare en sak som gör det här med att skriva svårt, att få allting att passa ihop. Det handlar inte bara om att följa en handlingstråd från början till slut. Man måste få med allt det där som har betydelse för känslan i texten. Vill jag att läsaren ska reagera i samspel med karaktärerna, eller har jag ett annat mål?

Jag vet att jag uppnått mina mål när jag skrattar åt egna skämt, känner tyngd i hjärtat vid sorgsna scener, blir glad åt hoppfulla situationer, samt är frustrerad när saker inte går som det ska. Det är en otrolig tillfredsställelse att läsa sina egna texter och uppleva att allt det här klaffar.

Steve Urkel i Family Matters

Det är väl bra att man får känslor för det man själv skriver?

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.