0

Otopia

Posted by Bina on 2015-09-09 in Nilsson, Per |

Titel: Otopia
Författare: Per Nilsson
Betyg: 8,5 av 10

otopiaDen Gamla Tiden med krig är över. I Otopia finns inget förtryck eller maktmissbruk. Folket har all makt, människan formar samhället och samhället formar människan är några mantran som ofta upprepas. Och så finns Miqi. Hon börjar tänka, tänka att det kanske inte alls är som det verkar vara, att det kanske finns onda människor ändå. Och ju mer hon tänker, desto mer blir hon övertygad om att hon är övervakad.

Redan från första meningarna känner jag mig som fängslad. De korta, avhuggna meningsuppbyggnaderna sätter en ton som är flerfacetterad. Beskrivningar av platser och personer är i princip obefingtliga gällande utseende, men det är ingenting som drar ned på lästempot. Snarare är det tvärtom. Man kastas in i Miqis värld och får träffa personerna på ett naturligt sätt.

– Kapitalismen, religionen, familjen, patriarkatet och nationalismen, säger jag. Varför skulle någon vilja ha dem igen? Vi bygger ju världen ny. Och förresten har vi tvättmaskiner.

Detta är en bok som kommer hänga efter mig ett tag. Den är tänkvärd och skildrar de kommunistiska och diktatoriska aspekterna mycket väl. För att citera en del av baksidestexten: “Om du bodde i paradiset, Miqi, vad gör du då här alldeles ensam?”

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.