0

Parasit

Posted by Bina on 2015-06-30 in Westerfeld, Scott |

Titel: Parasit (Peeps)
Författare: Scott Westerfeld
Serie: Peeps (1)
Betyg: 7 av 10

IMG_0832Vampyrer finns inte, åtminstone inte i den form som myterna beskriver. Det är en parasitsjukdom som sprider sig via kroppsvätskor och bärarna blir så småningom galna. Cal är en parper (parasit-positiv), men till skillnad från många andra människor hade han turen att enbart bli en smittbärare, ett värddjur. Hans uppdrag är att leta reda på alla som han har smittat och sedan försöka med det till synes omöjliga uppdraget att hitta den som smittade honom.

Efter det första kapitlet höjdes mina förväntningar rejält för resten av boken. Jag tänkte att den kunde ha en av följande två utgångar; antingen att resten av kapitlen också skulle ta mig med storm, eller så skulle kvalitén sänkas något. Det lutar mer åt det senare, men med det sagt menar jag inte att boken var dålig. Grundhistorien är enkel i att Cal letar efter vem som smittat honom och det är inte så mycket mer till det än så. Övriga karaktärer var inte särskilt minnesvärda och jag led lite av trög framfart och händelselös väntan. Det som gjorde att jag ändå läste vidare och knappt ville lägga ifrån mig boken var varvningen av kapitel. Efter varje bit med historia kom en bit om hur olika sorters parasiter lever och frodas. Det kan verka både äckligt och creepy, men jag tyckte om dessa delar och det var intressant hur de vävdes in i historien. Det blev ett djup som jag hittills inte upplevt i någon annan bok.

“Har myror ens någon hjärna?” undrar du kanske. Svårt att säga. Men de har små anhopningar av nerver, i komplexitet ungefär mittemellan en människohjärna och fjärrkontrollen till en tv.

Det fanns emellanåt underliga meningsuppbyggnader och konstigt böjda ord och jag är osäker på om det är översättningen som ligger bakom det. Jag skulle utifrån detta rekommendera att läsa boken på originalspråket.

Böcker i serien:
1. Parasit
2. The Last Days

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.