0

Resan som började med ett slut

Posted by Bina on 2015-06-21 in Bečević, Zulmir |

Titel: Resan som började med ett slut
Författare: Zulmir Bečević
Betyg: 5,5 av 10

resanÅret är 1992 och kriget i Bosnien har brutit ut. Nino är tolv år och flyr med sina föräldrar och andra flyktingar i en skranglig buss till Sverige. De får dela en trea med en annan familj på Doktorsgården i Göteborg. I väntan på besked om uppehållstillstånd börjar Nino i skolan, lär sig svenska och skapar ett band (Svarta skallar) med sina nyfunna vänner.

Efter att ha läst Avblattefieringsprocessen hade jag högre förväntningar på Bečevićs debutbok, och det här är ett exempel på att författare (förhoppningsvis) utvecklas med varje bok. Resan som började med ett slut var rätt medioker och lämnade definitivt ingen wow-känsla. Karaktärerna har inga egna röster och historien har jag hört så många gånger förut. Jag tror att det mesta beror på att Nino aldrig egentligen behövde kämpa för att uppnå någonting. Han blev kär i en tjej som han fick. Han började spela gitarr och det visade sig att han både kunde sjunga i bandet och styra det samtidigt som det bara gick bra för dem. Jag hade hopp om att det någonstans på vägen skulle vända, men så fort en motgång dök upp låg det inte någon ansträngning i att lösa det och gå vinnande ur det. Författaren har dock ett bra beskrivande språk som gör det enkelt att följa med i historien.

Abdul var som förlamad. Han tittade hela tiden ner på gitarrhalsen och jag kunde tydligt höra när han inte hängde med i låten och spelade fel ackord. När jag påpekade detta för honom efter spelningen sa han “nej, nej, jag spelade rätt ackord men vid fel tillfälle”.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.