8

Redigering på riktigt

Posted by Bina on 2011-06-01 in 2011 |

Det smärtar otroligt mycket när man tvingas till att ta bort bra scener. Samtidigt känner jag ingen mening med att behålla det jag tar bort. Är det inte fel PoV så är det en lös tråd. Eller så är det en snitsig dialog som mer förklarar hatet mellan två fiktiva personer. Dock mellan personer som inte har någon PoV i boken. De är bara biroller. Jag försöker verkligen fokusera nu att krympa allt nu till att enbart se världen från huvudpersonernas vinkel. Det borde inte vara alltför svårt eftersom det mesta redan kretsar kring dem. Det svåra är just att stryka scenerna där ingen av dem är med.

Tidigare skrev jag att jag någonstans hört att ca 30% av en bok försvinner vid redigering. Om det stämmer innebär det att jag måste ta bort ytterligare 16000 ord innan jag är färdig.

Och jag velar fortfarande. Prolog eller inte?

Tags: , ,

8 Comments

 • Eldtunga says:

  Jag tycker att en prolog är något man skulle kunna ta bort. Boken kan fungera utan den, eller oftast iallfall. Min kan det definitivt.
  Det kan fungera som en morot för att locka in läsaren in i handlingen och då tycker jag den ska vara kvar. Eller händelse, som du måste läsa igenom halva boken för att inse – Jaha, var det så. Gå alltid på din magkänsla, tycker jag. Den är värd mer än alla skrivregler i världen.

  • Bina says:

   Skulle säga att min prolog mer är till för att läsaren ska få en känsla för relationen mellan några av personerna samt en kort bakgrundshistoria som annars skulle komma som en infodump mitt i boken. Ja, det är alltid magkänslan som styr i slutändan, vilket jag ofta tackar för. Tänk så tråkigt det skulle bli i längden om man blev hängd för att man börjar en mening med “och” eller “men” (som jag ibland gör).

 • Eldtunga says:

  Oj, ska stå: “Eller en spännande händelse…”
  Är jag riktigt vaken eller sover jag?Hmm..

 • Fia Filur says:

  Den enda prologen jag verkligen gillar är den i Melissa Marrs Mer än ögat ser/Wicked Lovely. Köpte boken pga av den. Resten av boken var … ljummen. Men prologen, ah, den var bra.

  Ang redigering, det är därför jag sitter och undrar vad som blir kvar. Först tar man bort allt oväsentligt, sen tar man bort det dåliga. Jaha, vad finns kvar? Ett dokument med en titel och ens namn kanske. Haha 🙂

 • Bina says:

  Kom att tänka på en sak till om prologer. Sådana som bara är en enda lång text som förklarar hur världen hänger ihop tycker jag bara är dryga. Det är mycket roligare att läsa en historia som berättar om någonting. Världen kan man alltid förklara i ett senare skede av boken eller klutta ut lite här och där.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2011-2021 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.