0

Dialoger

Posted by Bina on 2011-05-30 in 2011 |

Vad är levande dialoger? Vad finns det för regler gällande dialoger? Måste det vara gestaltande/beskrivande text emellan? Kan man ha långa samtal mellan två personer utan att göra avbrott för att “visa” en gest?

Samtalet nedan är något jag klottrade ned för några dagar sedan. Det är mellan en ung kvinna och en ung man. Har de sina egna röster trots att den beskrivande texten bara består av två ord?

”Vad tycker du?”
”Det kan du nog gissa.”
”Det blir enklare om du säger det.”
”Det skulle inte din farsa gilla.”
”Vad har han med saken att göra?”
”Han vill inte att jag ska predika om min ideologi för dig.”
”Du, jag är gammal nog för att skaffa mig en egen uppfattning om saker och ting, och inte fan lutar jag mig mer åt pappas håll bara för att han säger åt dig att hålla käften?”
”Nej, men du kan komma att luta dig mer åt mitt håll och det skulle inte vara bra när vi väl träffar honom.”
”Varför inte då?”
”Han skulle ge mig stryk.”
Jag skrattade. ”Är du rädd för min pappa?”
”Jag är försiktig gentemot din farsa.”
”Du är rädd för honom.”

Dokumentet det här är taget ifrån innehåller många sådana här sträckor där jag varken nämner vem som talar eller vad som görs emellan hartassarna. Men när jag gör så här ser jag alltid till att det bara är två personer i rummet. Det finns egentligen inte rum för missförstånd över vem som säger vad. Antingen är det hon eller så är det han. Det är hur de säger det som talar om för mig vem som är vem. Eller är det krångligt?

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.