0

Avblattefieringsprocessen

Posted by Bina on 2015-03-20 in Bečević, Zulmir |

Titel: Avblattefieringsprocessen
Författare:  Zulmir Bečević
Betyg: 7 av 10

avblatte2När Alen fyller femton år får han ett brev från socialstyrelsen som förändrar allt. Från och med nu ska han ingå i en process som ska göra honom svensk, trots att han är både född och uppvuxen i Sverige, bott i fina områden och haft en svensk mamma. Han ser ju fortfarande inte svensk ut, och det är det som är problemet. Ända sedan Partiet röstades fram med majoritet i riksdagsvalet har bitvis små förändringar skett i samhället, förändringar som leder till utanförskap om du inte “är” rätt.

Avblattefieringsprocessen är en samhällsanalys av vad Sverige kan vara på väg i för riktning gällande politiken. Bečević leker med tanken om hur det skulle vara om ett rasistiskt parti fick överhängande makt över riket. Alen är inte riktigt en karaktär som lägger sig varmt om hjärtat, han verkar stundtals vara empatilös samtidigt som han har all anledning i världen att bete sig som han gör. Samtidigt är han en tonårspojke som under sina mest känsliga år tvingas vara med i radikala samhällsförändringar. Bokens styrka är de kärnfulla dialogerna som förmedlar mycket känsla.

De förändringar som sker i samhället kryper naturligt närmare och lämnar mig något illamående. Det är första gången jag någonsin känt så över en bok. Kanske är det för att den träffar nära hem, att det på något sätt känns som om det är verklighet.

“Det är precis detta jag menar, det är som om vi varken tänker eller pratar samma språk, hur ska vi kunna leva i samma land? Jag förstår inte dig, och det är inte mitt fel, det är ditt. Och det är du som behöver rätta dig efter mig, det är du som behöver lära dig…”

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.