0

Det här med att gestalta…

Posted by Bina on 2011-02-21 in 2011 |

Jag tycker det är viktigt att visa och inte berätta. Det är inte alltid det lättaste. När jag är mitt inne i en skrivperiod skriver jag av bara farten. Allt skrivs ned, även det som inte är bra skrivet. Just nu håller jag på att gå igenom ett kapitel och upptäcker det här stycket:

Svärdet slog kraftigt ned i stupstocken och fastnade där. A ryckte i svärdet och fick loss det, men innan han hunnit höja det igen hade E greppat med sina händer om As handleder.

Efter att ha funderat en stund varför det inte alls är ett bra stycke faller bitarna på plats. Det är så här det borde stå:

Svärdet slog med en smäll ned i stupstocken. A tog sats med benet mot stocken för att rycka loss vapnet, men innan svärdet svingades igen greppade E om As handleder.

Det är fortfarande två meningar, men eftersom jag i det senare gestaltar får texten lite mer flyt. När jag gestaltar brukar jag inte dra ned på antalet ord i jämförelse mot vad det var från början. Här blev det 33 vs 30. Ingen stor skillnad om man räknar så, men i en bok tycker jag att man ska räkna innehållet, inte antalet ord. Som när man träffar en ny partner. Bokomslaget kanske har en trevlig bild och en fantastisk baksidetext, och dessutom är den tjock och fylld av många fantasifulla sidor (haha, vilken fantastiskt rolig bild jag fick upp i huvudet nu). Men innehållet då? Är det bara ord, eller har de någon mening?

Att gestalta är viktigt för att inte tråka ut. Låta läsaren bilda sin uppfattning om en händelse genom att visa hur någon beter sig.

Innan datorn kraschade hade jag en hemsida sparad som ett bokmärke. “8 blunders for writers” eller någonting sådant hette den (ska försöka hitta på den igen). Den som skrivit artikeln tog upp det klassiska av de klassiska, nämligen att presentera en person framför en spegel:

Spegeln visade en lång och spinkig pojke med kort, rött hår. Ögonen var blå och läpparna smala.

Blaha, blaha, blaha… Tråkigt? Det tycker jag. Jag lägger ifrån mig en bok som är så här. Tycker att det mer påminner om någonting jag själv skrev när jag var runt 9-10 år. Se här hur man kan göra istället:

Ytterdörren hade en förmåga att knarra högt om den öppnades för mycket. Pojken drog in magen och pressade sig in till hallen utan att andas. Vid sådana här tillfällen tyckte han inte alls synd om sig själv för att han inte var lika fyllig som de andra i klassen. Om farsan fick reda på att han varit ute trots utegångsförbudet skulle han komma nedklampande från övervåningen, lika röd i ansiktet som håret var. Läpparna skulle synas ännu mindre än vad de redan gjorde. Morsan tyckte att far och son var väldigt lika, men pojken kunde inte alls se sig själv som en tjock gubbstrutt.

Okej, inte den bästa gestaltningen av mig. Fick inte med de blå ögonen för de är tänkt att komma i ett senare skede. Men jag tror publiken förstår vad jag vill få fram.

Oftast tar det minst en hel sida för mig att gestalta en person. Exemplet ovan är alltså väldigt kort för att vara mig. I det manus som jag arbetar med nu tar det ända till tredje sidan innan läsarna får en helhetsbild av den enda person som är med då. Ibland tar det ett helt kapitel att gestalta någon.

Tänk på att det inte bara är utseendet det gäller gestaltning. Hur någon pratar eller uttrycker sig kan ha betydelse för personligheten eller varifrån personen kommer. Även hur personer reagerar och gestikulerar är viktigt. Vill jag ha en person som hela tiden är arg låter jag den personen vara det. Han kan få vräka ur sig svordomar, säga hur han hatar allt och påstå att hela världen är emot honom. Han kan få kasta stolar omkring sig, slå ned folk, eller kanske bara tänka arga ord och uttryck. Kanske tillåter jag några av hans tankar skrivas ned på små lappar.

För att gestalta personen som jag nämt ovan krävs minst några sidor. Varför är han bitter? Hur skulle han reagera i olika situationer? Varför gör han som han gör?

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.