0

Odd Thomas

Posted by Bina on 2015-01-20 in Koontz, Dean R. |

Titel: Odd Thomas (Odd Thomas)
Författare: Dean Koontz
Serie: Odd Thomas Series (1)
Betyg: 8,5 av 10

Odd_ThomasOdd Thomas är udda. Han ser spöken och ser det som sitt kall att hjälpa dessa att komma vidare in i nästa värld. Men det är inte bara spöken han ser. Bodacher är varelser som livnär sig på kommande tragedier. De cirkulerar vanligtvis kring dem som ska dö på ett extra tragiskt sätt, och är relativt ovanliga att se. Fast under den 14 augusti kryllar det av bodacher i Pico Mundo, och Odd är den enda som har en chans att hindra det som kommer att ske.

Redan från början märks en lustig ton i berättandet av boken. Det är huvudpersonen Odd Thomas själv som skriver där han från början till slut berättar om den stora händelsen. Allteftersom blir dock tonen mörkare och mörkare. Till en början lade jag inte märke till hur stämningen förändrades, tills jag bläddrade tillbaka till början och läste om några sidor. Koontz lyckas verkligen med att bädda in lustigheter och varva med mer allvarligare saker.

Det hela utspelar sig i en liten sömnig stad i Mojaveöknen och det jag stör mig på är att det med jämna mellanrum kastas in nya personer som har betydelse för att historien ska gå framåt. Vid ett tillfälle behövde Odd hjälp med att läsa punktskrift för blinda och for till en blind snubbe på en radiostation som man tidigare inte fått läsa om, för att ta ett exempel. Men för att göra boken mer rättvisa känns det inte överdrivet konstigt att Odd plötsligt vet vart han ska ta vägen. Han har en “psykisk magnetism”, vilket innebär att han oförklarligt drar sig åt det håll, eller till den person, han behöver för att klara ett fall. Det jag menar är att vissa trådar är mer tagna ur luften än andra. Bortsett från detta är boken en riktig bladvändare och den komiska touchen blandas väl med allvarsamhet. Slutet var dessutom så där härligt bitterljuvt som jag älskar.

Eftersom mina dagar präglas lika mycket av märkliga upplevelser som av doften av stekt kött och fräsande fett från grillen är jag inte lättskrämd. Dessutom kan jag medge att jag har en ibland beklaglig tendens att låta min nyfikenhet ta överhanden.

Böcker i serien:
1. Odd Thomas
2. Forever Odd
3. Brother Odd
4. Odd Hours
5. Odd Apocalypse
6. Deeply Odd
7. Saint Odd

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © 2011-2022 All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.